Από τη μια πλευρά ο OPEC να υπερασπίζεται την πολιτική της σταθερής παραγωγής, η οποία κατά πολλούς ευθύνεται για τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου. Από την άλλη οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου να εξαπολύουν τα βέλη τους για τις επιλογές του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών
Από τη μια πλευρά ο OPEC να υπερασπίζεται την πολιτική της σταθερής παραγωγής, η οποία κατά πολλούς ευθύνεται για τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου. Από την άλλη οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου να εξαπολύουν τα βέλη τους για τις επιλογές του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. 

Όλα αυτά εκτυλίχθηκαν στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός, καταδεικνύοντας ότι ακόμη και σήμερα οι stakeholders της αγοράς του πετρελαίου παραμένουν διασπασμένοι, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι η ανάκαμψη των τιμών δεν είναι βραχυπρόθεσμα το επικρατέστερο σενάριο.

Τι έγινε λοιπόν στο Νταβός;

Κατά τις ομιλίες τους, δύο επικεφαλής μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών υπογράμμισαν με μεγάλη ένταση τις επιπτώσεις που θα έχει στα επενδυτικά budget η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Το ενδιαφέρον στις επισημάνσεις τους είναι ότι πάνε ένα βήμα παραπέρα και προειδοποίησαν ότι η μείωση των επενδύσεων θα έχει επιπτώσεις στη μελλοντική παραγωγή και θα μπορούσε να οδηγήσει μεσομακροπρόθεσμα σε έλλειμμα προμήθειας και άρα σε δραματική αύξηση των τιμών.

Ο επικεφαλής της Eni Caludio Descalzi ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν δεν υπάρξουν κινήσεις από την πλευρά του ΟΠΕΚ για την αποκατάσταση της σταθερότητας στις τιμές, αυτές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τον ίδιο οι χαμηλές τιμές θα μπορούσαν να διατηρηθούν για ένα διάστημα 12 έως 18 μηνών.

Εάν κόβαμε την παραγωγή το Νοέμβριο θα έπρεπε να την μειώσουμε ξανά και ξανά καθώς θα αυξανόταν η παραγωγή των εκτός ΟΠΕΚ κρατών ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα του καρτέλ Αμπντουλάχ Αλ Μπάντρι, στο Νταβός. Οι τιμές θα ανακάμψουν, το έχω δει 3-4 φορές στη ζωή μου πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική του οργανισμού δεν απευθύνεται ούτε στη Ρωσία, ούτε στο Ιράν αλλά ούτε στις ΗΠΑ.

Υπάρχει φυσική μείωση 5% ετησίως στα υφιστάμενα πεδία ανά τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2030 πάνω από τα μισά υφιστάμενα παραγωγικά πεδία θα έχουν εξαντληθεί. Υπάρχει ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις, για να εντοπίσουμε 50 εκ. βαρέλια την ημέρα νέας παραγωγής, απάντησε ο Patrick Pouyanne επικεφαλής της Total, μιας ακόμη μεγάλης πετρελαϊκής η οποία επέλεξε να περικόψει τα επενδυτικά της μπάτζετ για το 2015, κάτι που επίσης έκαναν BP και Conoco Phillips.