Η ρωσική τράπεζα Sberbank εκδήλωσε επισήμως ενδιαφέρον για τη χρηματοδοτήση της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το ρωσικό φυσικό αέριο στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας
Η ρωσική τράπεζα Sberbank εκδήλωσε επισήμως ενδιαφέρον για τη χρηματοδοτήση της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το ρωσικό φυσικό αέριο στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.

Σε δηλώσεις του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Sberbank -στην οποία η ρωσική κεντρική τράπεζα ελέγχει το 50+1%- δήλωσε ότι επιθυμεί να χρηματοδοτήσει το έργο κατασκευής του αγωγού.

Όπως εκτίμησε ο κ. Σεργκέι Γκορκόφ, το σχέδιο για τον Turkish Stream, η συζήτηση για τον οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, θα χρειαστεί δύο επιπλέον χρόνια για να υλοποιηθεί

Η Sberbank έχει χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα στην Τουρκία, όπως το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της χώρας, στο Ακούγιου.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, απέκτησε το 99,85% της DenizBank, μία εκ των δέκα μεγαλύτερων ιδιωτικών τουρκικών τραπεζών.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Γκορκόφ είπε ότι «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στην τελική απόφαση. Η Gazprom είναι ένας από τους πελάτες μας. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε».