ΕΕ: Αντλούν Φυσικό Αέριο από τα Αποθέματα - Μειώνονται οι Αγορές από την Gazprom

ΕΕ: Αντλούν Φυσικό Αέριο από τα Αποθέματα - Μειώνονται οι Αγορές από την Gazprom
energia.gr
Τρι, 27 Ιανουαρίου 2015 - 10:25
Οι ευρωπαϊκές χώρες επιταχύνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου από τα αποθέματά τους και μειώνουν τις αγορές από την Gazprom, αναμένοντας την περαιτέρω πτώση των τιμών
Οι ευρωπαϊκές χώρες επιταχύνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου από τα αποθέματά τους και μειώνουν τις αγορές από την Gazprom, αναμένοντας την περαιτέρω πτώση των τιμών.

Οι τιμές πώλησης του φυσικού αερίου της Gazprom συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου. Στα συμβόλαια προβλέπεται συνήθως χρονική υστέρηση έξι - εννέα μηνών περίπου, δηλαδή η σημερινή τιμή του πετρελαίου θα περάσει στο φυσικό αέριο μετά από έξι με εννέα μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, οι ποσότητες που άντλησαν οι χώρες της ΕΕ από τα αποθέματά τους (29 δισ. κυβικά μέτρα) αυξήθηκαν κατά 44% (από την έναρξη της χειμερινής σεζόν την 1η Οκτωβρίου) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία μειώθηκαν κατά 29% σε 11 δισ. κυβικά μέτρα το Δεκέμβριο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013. Το Νοέμβριο η πτώση είχε ανέλθει στο 25%. 

Στις πρώτες 21 ημέρες του 2015, η πτώση επιταχύνθηκε σε 34%.

Αυτές οι εξελίξεις είναι ορατές και στις οργανωμένες αγορές ενέργειας.

Στη Βρετανία, η τιμή του συμβολαίου παράδοσης φυσικού αερίου σε ένα μήνα, διαμορφώνεται στις 44,90 πένες (ή 6,75 δολάρια/mbtu), ενώ στα συμβόλαια παράδοσης έξι μηνών από τον Απρίλιο, είναι χαμηλότερη κατά 7,7%.