IEA: Η Μείωση των Επιδοτήσεων στα Καύσιμα Ανοίγει το Δρόμο στην Ανάπτυξη των ΑΠΕ

IEA: Η Μείωση των Επιδοτήσεων στα Καύσιμα Ανοίγει το Δρόμο στην Ανάπτυξη των ΑΠΕ
energia.gr
Παρ, 30 Ιανουαρίου 2015 - 10:53
Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου οδηγεί τις κυβερνήσεις από το Μεξικό έως τη Γερμανία και τη Μαλαισία στη μείωση των επιδοτήσεων στα καύσιμα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA)
Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου οδηγεί τις κυβερνήσεις από το Μεξικό έως τη Γερμανία και τη Μαλαισία στη μείωση των επιδοτήσεων στα καύσιμα, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA).

Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν μειωθεί πάνω από 50%, ο Φατίχ Μπιρόλ δηλώνει στο Bloomberg ότι η IEA αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις ότι το ύψος των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων θα ανέλθει σε 660 δισ. δολάρια έως το 2020.

Οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων επιδοτήθηκαν με το ποσό των 548 δισ. δολαρίων το 2014, σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση της IAE. Οι επιδοτήσεις μειώθηκαν (κατά 26,5 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά τα τέσσερα τελευταία έτη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, τουλάχιστον 27 χώρες έχουν μειώσει ή έχουν καταργήσει τις επιδοτήσεις για τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, όπως το φυσικό αέριο και ο άνθρακας.

«Απουσία των επιδοτήσεων, όλες οι βασικές τεχνολογίες ΑΠΕ μπορούν να είναι ανταγωνιστικές με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από πετρέλαιο», υπογραμμίζει ο κ. Μπιρόλ.

Από τη στιγμή που η τιμή της βενζίνης συνδέεται, συνήθως, με το πετρέλαιο, οι χαμηλότερες τιμές του αργού επιτρέπουν στις κυβερνήσεις, ακόμα σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, όπως το Ιράν , η Αγκόλα και η Ινδονησία να μειώσουν τις επιδοτήσεις, ενώ παράλληλα περιορίζουν τα βάρη για τους καταναλωτές, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA.

Τελικά, προσθέτει, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μειωθεί το κόστος για την ανανεώσιμη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών και των αιολικών, ώστε να ισοσκελισθεί με το κόστος των ορυκτών καυσίμων.