Κρίσιμο τεστ σήμερα για τους ελληνικούς διαγωνισμούς έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς το μεσημέρι λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα

Κρίσιμο τεστ σήμερα για τους ελληνικούς διαγωνισμούς έρευνας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς το μεσημέρι λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

Πρόκειται για τον πρώτο, από τους δύο διαγωνισμούς, αυτόν για τον οποίο ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει «καμία παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου». 

Αφορά σε τρία «οικόπεδα» σε Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Β.Δ. Πελοπόννησο, τα οποία η ιταλική Enel ζήτησε να προκηρυχθούν, πριν από περίπου ένα χρόνο. Φήμες πάντως που κυκλοφόρησαν χθες ήθελαν την Enel να αποχωρεί και να μην καταθέτει προσφορά. 

Η εταιρεία φέρεται ότι ήταν σε επαφές με τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων για την υποβολή κοινής προσφοράς, όμως αποσύρθηκε.

«Παρών» τα ΕΛΠΕ

Από την άλλη πλευρά, τα ΕΛΠΕ φαίνεται ότι θα δώσουν το «παρών», σε μία έμπρακτη απόδειξη στήριξης του διαγωνισμού, ενώ προσφορά αναμένεται να καταθέσει και η Energean Oil & Gas.

Το αρχικό ενδιαφέρον της Enel για τις συγκεκριμένες περιοχές είχε ερμηνευτεί από το γεγονός ότι η εταιρεία έχει ενεργό παρουσία σε κοιτάσματα της Αδριατικής. Από τότε όμως που ο ιταλικός όμιλος προσέγγισε για πρώτη φορά το πρότζεκτ μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει περικόψει τα σχέδια των εταιρειών για νέες επενδύσεις. Σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη χώρα μας και λόγους που αφορούν σε στρατηγικές επιλογές της ίδιας της εταιρείας μπορεί να εξηγούν την απομάκρυνσής της, εάν βέβαια επιβεβαιωθούν οι φήμες που την τοποθετούν εκτός παιχνιδιού.

Ο μεγάλος διαγωνισμός για τα είκοσι θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης φαίνεται ότι οδεύει σε παράταση, μετά τις δηλώσεις του υπουργού ότι θα επανεξεταστούν οι όροι. Κύκλοι της αγοράς σχολίαζαν, πάντως, ότι δεδομένων των συνθηκών, η παράταση μπορεί να λειτουργήσει και θετικά. 

Οι συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες μπορεί να είναι οι πιο υποσχόμενες από όλες τις παραχωρήσεις που έχουν «τρέξει» ως σήμερα, όμως απαιτούν έρευνες πολύ υψηλού κόστους λόγω του μεγάλου βάθους, όπου μπορεί να βρίσκονται τα όποια κοιτάσματα. Με δεδομένο ότι αρκετές πετρελαϊκές αποχωρούν από τις ακριβές έρευνες και από τα ακριβά κοιτάσματα, επειδή το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο από την τιμή διάθεσης του αργού σήμερα, οι προοπτικές του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι αρκετά αβέβαιες.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κάποιες εταιρείες, από τους μεγάλους οίκους που αρχικώς είχαν ενδιαφερθεί να αγοράσουν πακέτα με τα σεισμικά δεδομένα για τα «20» οικόπεδα, είχαν ήδη διαμηνύσει ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσουν.

Ο υπουργός κ. Λαφαζάνης δήλωσε πρόσφατα ότι ανάμεσα στις προτάσεις που θα εξετάσει είναι η αλλαγή του μοντέλου του διαγωνισμού, από την ανάθεση σε εταιρείες με μικρή συμμετοχή του Δημοσίου στο μοντέλο «παραγωγής - διανομής», που είχε προτείνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά. 

Ανεξαρτήτως του μοντέλου που θα επιλέξει, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι οι όποιες αλλαγές θα αποσκοπούν σε ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου, ενώ δεν αποκλείουν να υπάρξουν μεταβολές και στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

(Πηγή: Ημερησία)