Αμερικανικό Ενδιαφέρον για Επενδύσεις στο Φυσικό Αέριο στα Δυτικά Βαλκάνια

Αμερικανικό Ενδιαφέρον για Επενδύσεις στο Φυσικό Αέριο στα Δυτικά Βαλκάνια
energia.gr
Πεμ, 12 Φεβρουαρίου 2015 - 10:40
Ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, εκφράζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις, εν μέρει λόγω της προόδου που σημειώνεται στο σχέδιο κατασκευής μονάδας LNG στην Κροατία και της ακύρωσης του South Stream
Ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου, εκφράζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις, εν μέρει λόγω της προόδου που σημειώνεται στο σχέδιο κατασκευής μονάδας LNG στην Κροατία και της ακύρωσης του South Stream.

Αυτό το ενδιαφέρον εξέφρασε, σύμφωνα με το Natural Gas Europe, ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρίστοφερ Μέρφι, σε πρόσφατη ημερίδα του German Marshall Fund.

Όπως ανέφερε το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, ο κ. Μέρφι, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι για τη συμμετοχή των Αμερικανών επενδυτών απαιτείται η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, στους τομείς της οργάνωσης της αγοράς και της δικαιοσύνης, στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

«Οι Αμερικανοί επενδυτές ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε διάφορους τομείς, αλλά κάτω από την ομπρέλα μίας αποτελεσματικής κυριαρχίας του νόμου και της ορατής δέσμευσης για τη μάχη κατά της διαφθοράς», τόνισε.

«Η Αμερική αυξάνει τις εξαγωγές LNG και πετρελαίου και θα μπορούσε να γίνει μία εναλλακτική πηγή προμήθειας στα Βαλκάνια», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στη μονάδα LNG στην Κροατία. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φυσικού Αερίου της Κροατίας, Miljenko Sunic, είπε από την πλευρά του ότι η πρόταση του κ. Μέρφι είναι πολύ ενδιαφέρουσα.

Η ΕΕ έχει εγκρίνει κονδύλι 4,8 εκατ. ευρώ για την προετοιμασία του διαγωνισμού κατασκευής της μονάδας LNG.

Η κατασκευή αυτού του έργου εκτιμάται ότι εξυπηρετεί και άλλες χώρες στην περιοχή, όπως τη Σλοβενία, τη Βοσνία, την Ουγγαρία, ίσως και την Τσεχία.