Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, θα γίνει με απευθείας αγωγό προς ένα από τα δύο τερματικά της Αιγύπτου, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος υπέγραψε, τη Δευτέρα, στο Κάιρο, μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Αίγυπτο, ο υπουργός είπε ότι «ουσιαστικά σήμερα κάναμε ένα πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα σε μια διαδικασία που θα ακολουθήσει τον επόμενο καιρό προς εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος "Αφροδίτη". Υπογράψαμε μνημόνιο συναντίληψης με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση με κυβέρνηση, ένα μνημόνιο που φέρει τα πλαίσια που θα κινηθεί η συνεργασία μας, με απευθείας αγωγό από το κοίτασμα "Αφροδίτη" προς ένα από τα δύο τερματικά της Αιγύπτου και ουσιαστικά εξουσιοδοτούμε τις κρατικές εταιρείες, κρατικές και μη να αρχίσουν τις συζητήσεις τόσο για τις τεχνικές πτυχές όσο και για τις εμπορικές πτυχές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας».
«Ευελπιστούμε», πρόσθεσε, «ότι τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Ωστόσο χρειάζεται χρόνο γιατί μιλούμε για πάρα πολύ σοβαρούς εμπορικούς όρους που πρέπει να συμφωνηθούν στη λεπτομέρεια τους».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «το γεγονός και μόνο ότι οι υπογραφές έγιναν στην παρουσία του πρωθυπουργού της Αιγύπτου, μεσούσης και μιας δύσκολης κατάστασης, που αφορά την εκτέλεση 21 Αιγυπτίων εργατών στη Λιβύη, νομίζω τα λέει όλα και το πόσο αναβαθμισμένο θεωρούν αυτό το γεγονός από τη μεριά της Αιγύπτου. Προσδοκούμε σε αυτές τις συζητήσεις, θα χρειαστούν χρόνο και ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία».
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ακόμα ότι ουσιαστικά το Μνημόνιο αναφέρει ότι χρειάζονται το μέγιστο έξι μήνες για να ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη «και από εκεί και πέρα θα πρέπει να συμφωνηθούν οι εμπορικοί όροι. Οπόταν χρειάζεται χρόνος γιατί μιλάμε για μεγάλες συμφωνίες, μιλάμε για πολλούς όρους οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνηθούν στην λεπτομέρεια τους».
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον τελικά δεν θα δημιουργηθεί τερματικό στην Κύπρο, ο υπουργός επανέλαβε ότι «κοιτάζουμε πώς να εκμεταλλευθούμε το κοίτασμα "Αφροδίτη" το συντομότερο δυνατό και με τους καλύτερους όρους που μπορούμε να εξασφαλίσουμε. Από κει και πέρα οποιεσδήποτε άλλες υποδομές θα χρειαστούν, αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων που λαμβάνουν ή θα λάβουν χώρα στο άμεσο μέλλον».
Ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν οι δύο κυβερνήσεις έχουν υπεισέλθει σε οποιεσδήποτε οικονομικές συζητήσεις και πρόσθεσε πως «αυτή δεν είναι η δουλειά των κυβερνήσεων. Η δουλειά των κυβερνήσεων είναι να θέτουν το πλαίσιο και από κει και πέρα οι τεχνο-οικονομικές συζητήσεις θα γίνουν από τις εταιρείες είτε είναι κρατικές είτε όχι, ή τις κοινοπραξίες που θα δημιουργηθούν» κατέληξε.