Συνομιλίες με την Ελλάδα για τη μεταφορά φυσικού αερίου δήλωσε ότι έχει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο της Ε.Ε. να εξετάζει προληπτικά τις συμφωνίες στον χώρο της ενέργειας που θέλουν να συνάψουν τα κράτη-μέλη με τρίτες χώρες

Συνομιλίες με την Ελλάδα για τη μεταφορά φυσικού αερίου δήλωσε ότι έχει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάνν, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο της Ε.Ε. να εξετάζει προληπτικά τις συμφωνίες στον χώρο της ενέργειας που θέλουν να συνάψουν τα κράτη-μέλη με τρίτες χώρες.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Βουδαπέστη ενδιαφέρεται να συμμετάσχει ενεργά στα ρωσικά σχέδια για μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Ουγγαρίας. 

«Ο αγωγός South Stream δυστυχώς εγκαταλείφθηκε, αλλά η Ουγγαρία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Ορμπάν, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει διπλή ευθύνη για τη μεταφορά αερίου, επειδή η Σερβία παίρνει αέριο από την Ουγγαρία. «Χθες διαπραγματεύτηκα με τον πρωθυπουργό της Σερβίας για μία πιθανή λύση, ενώ έχουμε μιλήσει γι' αυτό και με την Ελλάδα» φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Ως γνωστόν η Ρωσία, μετά την κατάργηση του South Stream, έχει προτείνει τον αγωγό Turkish Stream, ο οποίος θα καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από εκεί και πέρα, η Μόσχα έχει δηλώσει ότι είναι θέμα της Ευρώπης το πώς θα μεταφέρει το αέριο.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ορμπάν δήλωσε ότι διαφωνεί με το σχέδιο της Ε.Ε., στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης, για την υποχρεωτική προληπτική επίβλεψη των ενεργειακών deal με τρίτες χώρες, εκτιμώντας ότι η Βουδαπέστη θα έχει σοβαρό πρόβλημα με τις Βρυξέλλες. Η Ουγγαρία πριν από λίγες ημέρες έκλεισε μία νέα συμφωνία διάρκειας είκοσι ετών για την προμήθεια αερίου από τη Ρωσία, βάσει της οποίας προμηθεύεται πλέον το αέριο στην τιμή των 260 δολ./1.000 κ.μ., έναντι 500 δολ./1.000 κ.μ. το 2009.

(Πηγή: imerisia.gr, 20/02/2015)