Το Κίεβο «πρέπει να πληρώσει» για το φυσικό αέριο που άρχισε από την περασμένη Παρασκευή(20/2) να παραδίδει η ρωσική εταιρεία Gazprom στα εδάφη τα οποία ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μια ημέρα νωρίτερα η ουκρανική εταιρεία Naftogaz ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να καταβάλει αντίτιμο για αυτές τις ποσότητες ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Το Κίεβο «πρέπει να πληρώσει» για το φυσικό αέριο που άρχισε από την περασμένη Παρασκευή(20/2) να παραδίδει η ρωσική εταιρεία Gazprom στα εδάφη τα οποία ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε χθες ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μια ημέρα νωρίτερα η ουκρανική εταιρεία Naftogaz ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να καταβάλει αντίτιμο για αυτές τις ποσότητες ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

 

«Με βάση τις ισχύουσες συμβάσεις ,το Κίεβο πρέπει να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο. Λαμβάνοντας υπόψιν τον όγκο των παραδόσεων μας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στο Ντονέσκ και στο Λουγκάνσκ (τις δυο ‘’δημοκρατίες’’ των αυτονομιστών), τα χρήματα της Ουκρανίας δεν φθάνουν παρά για μερικές ημέρες ακόμη», έγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός στην σελίδα του στο Facebook. O Μεντβέντεφ τόνισε σε όλους τους τόνους ότι «οι Ουκρανοί εταίροι θα πρέπει να πληρώσουν για όλα αυτά, διότι διαφορετικά θα πρέπει , όπως συνηθίζεται, να λάβουμε μια δύσκολη απόφαση».

 

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Μεντβέντεφ αποτελεί το κείμενο μιας συζητήσεως που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, ο Ρώσος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει τις παραδόσεις» στις αυτονομιστικές περιοχές για «ανθρωπιστικούς λόγους». Μια ημέρα νωρίτερα ο Αντρίι Κομπόλεφ, γενικός διευθυντής της Naftogaz ,είχε προειδοποιήσει ότι η ουκρανική εταιρεία δεν θα πληρώσει γιατί «δεν έχει την δυνατότητα να ελέγξει την ποσότητα που παραδίδεται στις περιοχές αυτές, ούτε τι χρήση γίνεται». Χαρακτήρισε μάλιστα «απαράδεκτη» και «αντίθετη με τις ισχύουσες συμβάσεις» την παράδοση φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία και προσέθεσε ότι η Naftogaz ξανάρχισε να εφοδιάζει την περιοχή, μετά από μια διακοπή λόγω των συγκρούσεων.