Τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου στην ΠΓΔΜ θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας η εταιρεία «Stroytransgaz» του Γκεννάντι Τίμτσενκο, δήλωσαν στην «Kommersant» πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Αυτή είναι η πρώτη φάση του αγωγού Κλετσόβτσε-Νεγκότινο (61 χλμ σε μήκος και 508 m.m. διάμετρο), που θαμεταφέρει φυσικό αέριο στην πόλη Στιπ

Τις εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου στην ΠΓΔΜ θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας η εταιρεία «Stroytransgaz» του Γκεννάντι Τίμτσενκο, δήλωσαν στην «Kommersant» πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Αυτή είναι η πρώτη φάση του αγωγού Κλετσόβτσε-Νεγκότινο (61 χλμ σε μήκος και 508 m.m. διάμετρο), που θαμεταφέρει φυσικό αέριο στην πόλη Στιπ.

Η κατασκευή αναμένεται να διαρκέσει λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, και προγραμματίζεται η επέκταση του αγωγού προς το Νεγκότινο. Στη συνέχεια θα χρειαστούν ακόμα 60 χλμ σωλήνες για τη σύνδεση με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Το κόστος της κατασκευής είναι περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, η ΠΓΔΜ θα πληρώσει μόνο 15 εκατομμύρια δολάρια. Οι υπόλοιπες εργασίες θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να ξεπληρωθεί το χρέος της πρώην ΕΣΣΔ στη Γιουγκοσλαβία (μέρος των δικαιωμάτων για το χρέος ανήκει στα Σκόπια). Μια αντίστοιχη συμφωνία υπέγραψαν το 2010 η τράπεζα VEB και η Λαϊκή Τράπεζα της Μακεδονίας. Τον Ιούλιο του 2014 η «Stroytransgaz» και η εταιρεία «Μακεδονικοί Ενεργειακοί Πόροι» υπέγραψαν σύμβαση για την κατασκευή.

Αρχικά υπήρχε η υπόθεση ότι το έργο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της γενικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream και θα αυξήσει την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΠΓΔΜ. Η «Stroytransgaz» δεν είχε χρόνο να συμμετάσχει, όμως, στον South Stream. Η εταιρία έπρεπε να κατασκευάσει το βουλγαρικό τμήμα του σωλήνα με έναν τοπικό εργολάβο. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβήτησε την ορθότητα της προσφοράς, η οποία οδήγησε σε μια πλήρους κλίμακας αποκλεισμό του έργου από τις Βρυξέλλες.

Ο Αλεξέι Γκριβάτς από το Ταμείο Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας πιστεύει, ότι με δεδομένη την απροθυμία της Μόσχας να χρησιμοποιεί τη Βουλγαρία ως χώρα διαμετακόμισης του αερίου, μετά την αποτυχία του South Stream, ο αγωγός μέσω της ΠΓΔΜ είναι στην πραγματικότητα η μόνη επιλογή για την παροχή του αερίου στη Σερβία και για την διατήρηση της υπάρχουσας κατανομής ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή βάσει του Baumgarten.

Σύμφωνα με τον Αλεξέι Γκριβάτς, είναι λογικό ότι η ΠΓΔΜ επιθυμεί να παρέχει μια σύνδεση με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας, δεδομένου ότι αυτό εξασφαλίζει μια σταθερή προμήθεια καυσίμων, ανεξάρτητα από την τύχη της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας.

("Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ")