H βιομηχανία θα καρπωθεί ως επί το πλείστον σε πρώτη φάση το κύμα των μειώσεων στις τιμές του φυσικού αερίου κατά 9% που αναμένεται να περάσει η ΔΕΠΑ στην αγορά με τους λογαριασμούς του Μαΐου, καθώς οι μειώσεις συμπίπτουν με την καλοκαιρινή περίοδο οπότε τα νοικοκυριά σβήνουν τα καλοριφέρ τους

H βιομηχανία θα καρπωθεί ως επί το πλείστον σε πρώτη φάση το κύμα των μειώσεων στις τιμές του φυσικού αερίου κατά 9% που αναμένεται να περάσει η ΔΕΠΑ στην αγορά με τους λογαριασμούς του Μαΐου, καθώς οι μειώσεις συμπίπτουν με την καλοκαιρινή περίοδο οπότε τα νοικοκυριά σβήνουν τα καλοριφέρ τους.

Πρόκειται για μειώσεις που έρχονται ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, από την οποία επηρεάζεται με χρονική καθυστέρηση περίπου τριών μηνών και η τιμή του φυσικού αερίου. Εχει ήδη περάσει στις τιμές μείωση 5% στις αρχές του έτους, ενώ εφόσον παραμείνουν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι καταναλωτές θα έχουν φτηνότερο φυσικό αέριο το φθινόπωρο, οπότε θα περάσουν στους λογαριασμούς οι επόμενες μειώσεις, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Αττικής, Χρήστο Μπαλάσκα.

Ηδη πάντως το φυσικό αέριο εξακολουθεί να είναι σημαντικά φτηνότερο του πετρελαίου καθώς με βάση τα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής, η μέση τιμή του αερίου ήταν κατά 29% χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Πέραν της ευνοϊκής συγκυρίας των χαμηλότερων τιμών, για πρώτη φορά εξετάζεται σοβαρά από τις Εταιρείες Παροχής Αερίου η καθιέρωση κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και για το φυσικό αέριο. Η σχετική συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και των ΕΠΑ.

Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο στο φυσικό αέριο αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στα πρότυπα του ΚΟΤ για το ηλεκτρικό ρεύμα, όπου η τιμή της κιλοβατώρας είναι κατά 40% χαμηλότερη των κανονικών τιμολογίων και αφορά νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες.

(από την "Εφημερίδα των Συντακτών")