Έως τα τέλη Μαρτίου θα αποφασίσει η Ρωσία εάν θα παρέχει τελικά δυνατότητα έκπτωσης στις τιμές φυσικού αερίου για την Ουκρανία στο ποσό των τελωνειακών δασμών, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ

Έως τα τέλη Μαρτίου θα αποφασίσει η Ρωσία εάν θα παρέχει τελικά δυνατότητα έκπτωσης στις τιμές φυσικού αερίου για την Ουκρανία στο ποσό των τελωνειακών δασμών, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει τη δυνατότητα έκπτωσης του φυσικού αερίου στο ποσό των δασμών από το τέλος του Μαρτίου, στην περίπτωση που ζητηθεί επίσημα αυτό είτε από την Ουκρανία είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας.

Ο Αλεξάντερ Νόβακ πρόσθεσε ότι η έκπτωση θα μπορούσε να καλύψει τις παραδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, και θα επανεξετάζεται κάθε τρίμηνο εξαιτίας της αστάθειας των τιμών στις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με το Sputnik, ητρέχουσα έκπτωση του φυσικού αερίου για την Ουκρανία στο πλαίσιο του λεγόμενου «πακέτου χειμώνα» ισχύει μέχρι την 1η Απριλίου.Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Νόβακ είπε ότι η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ουκρανία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 θα μπορούσε να οριστεί σε 348 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, χωρίς την έκπτωση.

Η τρέχουσα τιμή είναι 329 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, που είναι περίπου 100 δολάρια κάτω από την τιμή της αγοράς.Ωστόσο, η Ουκρανία εξακολουθεί να ελπίζει για περαιτέρω μείωση στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. Ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία σχεδιάζει να επαναφέρει τη ρήτρα «take or pay» για τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από την 1η Απριλίου.

«Η ρωσική πλευρά πιστεύει ότι από την 1η Απριλίου η ρήτρα «take or pay» θα επανέλθει εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαιτητικό δικαστήριο της και η συγκεκριμένη ρήτρα θα εκδικασθεί σύμφωνα με τη σύμβαση του 2009», υπογράμμισε ο Νόβακ.

Ο Ρώσος υπουργός ενέργειας πρόσθεσε ότι παρά την επιστροφή στη ρήτρα «take or pay», το Κίεβο θα συνεχίσει να κάνει προκαταβολές για εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι η ρήτρα «take or pay» έχει την έννοια ότι ο πελάτης της εταιρίας προμηθευτή φυσικού αερίου είναι υποχρεωμένος είτε να παραλάβει και να καταβάλει το τίμημα αντιστοίχως για μία ήδη προσυμφωνηθείσα ελάχιστη ποσότητα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια ενός έτους είτε- σε περίπτωση που ο πελάτης δεν παραλάβει την ποσότητα αυτή- είναι υποχρεωμένη η εταιρεία να καταβάλει τη διαφορά του τιμήματος μεταξύ της συμφωνηθείσας ποσότητας αερίου και αυτής που πραγματικά παρελήφθη.

("Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ", 21/03/2015)