Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Κλιμακώνεται η κόντρα Κιέβου - Μόσχας. Ο κίνδυνος για τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ουκρανίας και οι ισορροπίες για τις εισαγωγές της ΕΕ
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Κλιμακώνεται η κόντρα Κιέβου - Μόσχας. Ο κίνδυνος για τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ουκρανίας και οι ισορροπίες για τις εισαγωγές της ΕΕ.

Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει από την 1η Απριλίου να αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, όταν δηλαδή λήγει η τρέχουσα συμφωνία με τη Μόσχα. Αν και το Κίεβο εξαρτάται σημαντικά από το ρωσικό φυσικό αέριο, τελευταία άρχισε να αυξάνει τις εισαγωγές του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στην κλιμάκωση των εντάσεων με το Κρεμλίνο.«Δεν έχουμε καμία ανάγκη να αγοράσουμε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να αγοράσουμε αέριο σε υψηλότερη τιμή από ότι πληρώνουμε στην Ευρώπη κι έτσι πιστεύω ότι απλώς θα σταματήσουμε να το αγοράζουμε» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Volodymyr Demchyshyn.

Με την πτωτική πορεία που καταγράφεται στις τιμές της ενέργειας και τη δυνατότητα εισαγωγών από την ΕΕ, το Κίεβο θεωρεί ότι έχει ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση από ότι είχε παλαιότερα στη διαμάχη του με τη Μόσχα.Η απόφαση πάντως χαρακτηρίζεται προσωρινή. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άλλωστε, δήλωναν την προηγούμενη εβδομάδα πως χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν διασφαλίζονται τα αποθέματα της Ουκρανίας, που ήδη έχουν μειωθεί σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι και η ΕΕ εισάγει περίπου το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω των αγωγών της Ουκρανίας.

Εκπρόσωποι Ρωσίας και Ουκρανίας συναντήθηκαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες όπου τέθηκε επί τάπητος μία νέα συμφωνία τιμολόγησης. Οι συζητήσεις έγιναν υπό τον Επίτροπο ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς. Στο ανακοινωθέν της Κομισιόν αναφορικά με αυτή τη συνάντηση, εκφράζεται η ελπίδα ότι η ροή αερίου προς την ΕΕ θα παραμένει ανεπηρέαστη. 

(euro2day.gr, 24/03/2015)