Κίνα: Το Φυσικό Αέριο Αντικαθιστά τον Άνθρακα στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Πεκίνο

Κίνα: Το Φυσικό Αέριο Αντικαθιστά τον Άνθρακα στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Πεκίνο
energia.gr
Τρι, 24 Μαρτίου 2015 - 10:28
Στο κλείσιμο των τελευταίων από τις τέσσερις μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, θα προχωρήσει το 2016 η πόλη του Πεκίνου
Στο κλείσιμο των τελευταίων από τις τέσσερις μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, θα προχωρήσει το 2016 η πόλη του Πεκίνου.

Σημειώνεται ότι πέρυσι στην κινεζική πρωτεύουσα η ρύπανση ήταν υπερδιπλάσια του μέσου όρου της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας οικονομικού σχεδιασμού της πόλης του Πεκίνου, το 2016 θα κλείσει ο σταθμός της China Huaneng Group Corp., ισχύος 845 MW.

Πέρυσι, έκλεισε μία μονάδα της China Datang Corp., ενώ την περασμένη εβδομάδα έβαλαν λουκέτο οι μονάδες της Guohua Electric Power Corp. και της Beijing Energy Investment Holding Co.

Αυτές οι μονάδες θα αντικατασταθούν από τέσσερις σταθμούς παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, η ισχύς των οποίων θα είναι 2,6 φορές μεγαλύτερη από τις μονάδες άνθρακα.

Όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, οι ανάγκες του Πεκίνου σε ηλεκτρική ενέργεια και κεντρική θέρμανση θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από -πιο- καθαρή ενέργεια, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της κινεζικής πρωτεύουσας. 

Στο πλαίσιο της στροφής της κινεζικής πολιτικής σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μίγμα, εκτιμάται ότι η ετήσια κατανάλωση άνθρακα στο Πεκίνο θα υποχωρήσει κατά 13 εκατ. μετρικούς τόνους ετησίως από το 2017, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2012.

Το κλείσιμο όλων των μεγάλων μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα ισοδυναμεί με τη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης κατά 9,2 εκατ. μετρικούς τόνους, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 εκατ. τόνους περίπου.