Η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι η κύρια πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της δεκαετίας του 2020, καθώς δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αντικατασταθούν εν μέρει τουλάχιστον οι ρωσικές εισαγωγές από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του LNG, όπως επισημάνθηκε σε συνέδριο που έγινε στο Άμστερνταμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα
Η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι η κύρια πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέχρι τουλάχιστον τα μέσα της δεκαετίας του 2020, καθώς δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αντικατασταθούν εν μέρει τουλάχιστον οι ρωσικές εισαγωγές από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του LNG, όπως επισημάνθηκε σε συνέδριο (Flame conference) που έγινε στο Άμστερνταμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Όπως είπε ο αναλυτής για την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και LNG, της Societe Generale, Τιερί Μπρος, μολονότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι εισαγωγές LNG, ωστόσο την αγορά θα συνεχίσουν να ελέγχουν η Ρωσία και η Νορβηγία.

Η Ρωσία, προσέθεσε, θα παραμείνει μέχρι το 2020 ο προμηθευτής με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής, με τιμές 6 δολάρια ανά εκατομμύριο Bth (MMbtu) ή 16,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στον αντίποδα, η τιμή του αμερικανικού LNG (Henry Hub) διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω των 10 δολαρίων/MMBtu ή 27,70 ευρώ/μεγαβατώρα.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής του Oxford Institute, Τζόναθαν Στερν, εκτίμησε ότι, βραχυπρόθεσμα, δεν είναι πιθανό να αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από άλλες πηγές, όπως η Βόρεια Αφρική, η ανατολική Μεσόγειος ή μέσω του Νότιου Διαδρόμου. 

Εμπόδιο αποτελούν είναι κυρίως πολιτικοί αλλά και οικονομικοί λόγοι.

Για παράδειγμα, ανάφερε πως οι εξαγωγές 10 δισ. κυβικών μέτρων από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο είναι πιθανό να γίνουν μετά το 2020, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από πολιτικούς όσο και οικονομικούς παράγοντες.