Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ ότι η ΕΕ βλέπει στο Ιράν μία εναλλακτική λύση ώστε να μειώσει την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, έπειτα από την πρόοδο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις της Δύσης με την Τεχεράνη
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ ότι η ΕΕ βλέπει στο Ιράν μία εναλλακτική λύση ώστε να μειώσει την εξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, έπειτα από την πρόοδο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις της Δύσης με την Τεχεράνη.

Η πρόοδος αυτή οφείλεται στην προοπτική άρσης ή έστω χαλάρωσης των δυτικών κυρώσεων, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Προς το παρόν, η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει αυτή την εξάρτηση με το project του Νότιου Διάδρομου (Southern Corridor), μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο στη ΝΑ Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, από το Αζερμπαϊτζάν και πιθανώς γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα το Ιράν.

Μέσω του αγωγού, θα μεταφέρεται, σε αρχικό στάδιο, ποσότητα ύψους 10 δισ. κυβικών μέτρων, ετησίως, σε Ελλάδα και Βουλγαρία. «Αυτή η ποσότητα δεν θα είναι αρκετή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή της Κομισιόν. 

Αλλά αν το ιρανικό φυσικό αέριο τροφοδοτήσει αυτό τον αγωγό, μετά από ενδεχόμενη άρση των δυτικών κυρώσεων, «η μεταφορική ικανότητα θα μπορούσε να αυξηθεί στα 40 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις αρκετών αναλυτών.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Άγκυρα είναι ανοικτή στη συμμετοχή του Ιράν στον TANAP, αν και η Τεχεράνη δεν έχει υποβάλει ακόμα κάποιο επίσημο αίτημα.

Η Τουρκία αγοράζει ετησίως από το Ιράν (από το 2001) 10 δισ. κυβικά μέτρα και πλέον η χώρα αυτή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της τουρκικής αγοράς μετά τη Ρωσία.

Αν το Ιράν συμμετάσχει στον TANAP, τότε το ιρανικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω του Νότιου Διάδρομου, βασικό τμήμα του οποίου είναι ο TANAP, να φθάσει στην Ελλάδα και από εκεί στην Αλβανία και την Ιταλία.