Φόβοι για Μεγάλη Άνοδο των Τιμών Μετά τις Περικοπές Δαπανών των Πετρελαϊκών Εταιρειών

Φόβοι για Μεγάλη Άνοδο των Τιμών Μετά τις Περικοπές Δαπανών των Πετρελαϊκών Εταιρειών
energia.gr
Τετ, 22 Απριλίου 2015 - 10:37
Μία από τις κυριότερες ανησυχίες αυτή την περίοδο στην αγορά είναι μία ενδεχόμενη μεγάλη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, ως αποτέλεσμα των δραστικών περικοπών δαπανών στις οποίες έχουν προχωρήσει οι εταιρείες του κλάδου
Μία από τις κυριότερες ανησυχίες αυτή την περίοδο στην αγορά είναι μία ενδεχόμενη μεγάλη άνοδος των τιμών του πετρελαίου, ως αποτέλεσμα των δραστικών περικοπών δαπανών στις οποίες έχουν προχωρήσει οι εταιρείες του κλάδου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις στελεχών ενεργειακών κολοσσών, τραπεζών, καθώς και αναλυτών στο συνέδριο IHS CeraWeek Energy Conference, στο Χιούστον.

«Ότι αποφασίζουμε σήμερα, θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Πατρίκ Πουαγιέν.

Η αναβολή των επενδύσεων σε μεγάλα projects, «θα έχει επιπτώσεις. Θα μπορούσε να επηρεάσει την προσφορά τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια», σημείωσε.

Ήδη, υπάρχουν σημάδια ενίσχυσης της ζήτησης.

Η IEA αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση το 2015, εκτιμώντας ότι το τέταρτο τρίμηνο θα διαμορφωθεί στα 94,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα, περίπου 1 εκατομμύριο περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Την ίδια ώρα, η παραγωγή μειώνεται, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις του στατιστικού βραχίονα του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας, που βλέπει μείωση της παραγωγής shale oil από τον ερχόμενο μήνα. 

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο έτος ήταν τόσο απότομη, που είναι πολύ πιθανό να αναβληθούν ή να ακυρωθούν περίπου 200 μεγάλα επενδυτικά projects στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο (έγκρισης των τελικών επενδυτικών αποφάσεων), εκτιμά από την πλευρά του το στέλεχος του συμβουλευτικού οίκου IHS Νικ Λόου.

Το 66% αυτών των σχεδίων δεν είναι οικονομικά βιώσιμα, αν οι τιμές του αργού παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, τόνισε.