Η Yanbu Aramco Sinopec Refining Co., Ltd (Yasref), μια κοινοπραξία της Saudi Aramco (με ποσοστό 62,5%) και των Πετροχημικών Κίνας Corp. (Sinopec - με ποσοστό 37,5%), εξήγαγε το πρώτο φορτίο πετρελαίου οπτάνθρακα (κωκ) από διυλιστήριο στο Yanbu

Η Yanbu Aramco Sinopec Refining Co., Ltd (Yasref), μια κοινοπραξία της Saudi Aramco (με ποσοστό 62,5%) και των Πετροχημικών Κίνας Corp. (Sinopec - με ποσοστό 37,5%), εξήγαγε το πρώτο φορτίο πετρελαίου οπτάνθρακα (κωκ) από διυλιστήριο στο Yanbu, μία βιομηχανική πόλη στη δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας στην πλευρά της Ερυθράς Θάλασσας.

Η αποστολή του φορτίου των 49.000 τόνων κωκ, βασίστηκε σε μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, καθ’ όλα τα στάδια της παραγωγής, όπως ανακοίνωσε η Aramco.

Η αποστολή κωκ ακολουθεί την πρώτη φόρτωση του διυλιστηρίου ενός φορτίου δηλαδή 300.000 τόνων υψηλής ποιότητας ντίζελ με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, που προοριζόταν για εξαγωγή. Το εν λόγω φορτίο απεστάλη στις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ενημερωτικά δελτία της Sinopec και της Yasref.

Η εξαγωγή του εν λόγω φορτίου ντίζελ τον Ιανουάριο, σηματοδότησε την επίσημη έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων του διυλιστηρίου, από μονάδες ατμοσφαιρικής απόσταξης κενού, καθώς και των δραστηριοτήτων των συνδεδεμένων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, όπως δήλωσε η Sinopec στις 20 Ιανουαρίου.

Αρχικά η έναρξη λειτουργίας ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2014 και η πρώτη εμπορική αποστολή των διυλισμένων προϊόντων, για το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Τώρα το διυλιστήριο Yasref έχει προγραμματιστεί να φτάσει στο πλήρες δυναμικό του, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, όπως αναφέρεται σε μια έκθεση του Απριλίου από την επενδυτική βάση Jadwa του Ριάντ, η οποία κατέχει επίσης ένα κοινό μέρισμα με τη Saudi Aramco και τα Λιπαντικά Oil Refining Co.