Το σκάνδαλο διαφθοράς στην Petrobras, το μεγαλύτερο στην ιστορία της Βραζιλίας, στοίχισε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια
Το σκάνδαλο διαφθοράς στην Petrobras, το μεγαλύτερο στην ιστορία της Βραζιλίας, στοίχισε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Petrobras δημοσιοποίησε την Τετάρτη τα οικονομικά αποτελέσματα του 2014, με καθυστέρηση αρκετών μηνών, καθώς δεν είχαν υπογραφεί από ορκωτούς λογιστές.

Οι ζημίες ανήλθαν σε 21,6 δισ. ρεάλ, το 1/3 των οποίων οφείλεται, κατά τη διοίκηση της εταιρείας, στα φαινόμενα διαφθοράς και κακοδιαχείρισης.

Συνολικά, οι ζημίες που υπέστη από το κύκλωμα διαφθοράς που δρούσε από το 2004 ανέρχεται σε 6,2 δισ. ρεάλ (2,1 δισ. δολάρια). Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας στη Βραζιλία τον τελευταίο χρόνο, καθώς ερευνάται από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Το σκάνδαλο επηρεάζει και την κυβέρνηση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία ήταν στο παρελθόν επικεφαλής της Petrobras.

Σημειώνεται ότι ο πρώην ταμίας του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών (PT) προφυλακίστηκε στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο.

Οι ζημίες της Πετρομπράς το 2014 ξεπερνούν τα κέρδη των προηγούμενων τεσσάρων ετών περίπου.

Η διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να μην διανείμει μέρισμα, ενώ μείωσε κατά 37% στα 25 δισ. δολάρια, τον προϋπολογισμό της για το 2016.