Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας σε Φυσικό Αέριο και Πυρηνική Ενέργεια Υπέγραψαν Ρωσία και Αργεντινή

Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας σε Φυσικό Αέριο και Πυρηνική Ενέργεια Υπέγραψαν Ρωσία και Αργεντινή
energia.gr
Παρ, 24 Απριλίου 2015 - 07:52
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αργεντινής υπέγραψαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες καθιστούν σαφή την προσπάθεια της Μόσχας να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπεται ότι η Rosatom θα κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αργεντινή
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αργεντινής υπέγραψαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες καθιστούν σαφή την προσπάθεια της Μόσχας να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής

Στην τελετή που έγινε την Πέμπτη στο Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ χαιρέτισαν τις συμφωνίες με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για στενότερη συνεργασία στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην Αργεντινή.

Η Gazprom υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αργεντινής, YPF, ενώ η Rosatom υπέγραψε μία παρόμοια συμφωνία για κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Αργεντινή, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Η Ρωσία και η Αργεντινή αναπτύσσουν την συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας. Οι χώρες μας έχουν μία μακροχρόνια σχέση φιλίας και αμοιβαία επωφελή συνεργασία, η οποία έχει φθάσει στο επίπεδο μιας συνολικής και στρατηγικής σύμπραξης», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε πως η Gazprom εξετάζει τη δυνατότητα της από κοινού εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αργεντινή και ότι η εταιρεία βαρέων μηχανημάτων Uralmash σχεδιάζει να φτιάξει μία κοινή επιχείρηση με Αργεντίνους συνεργάτες για την παραγωγή πετρελαϊκού εξοπλισμού στην Αργεντινή.

Η Ρωσία μετατοπίζει την πολιτική της προς την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, καθώς αναζητεί νέες εμπορικές συμφωνίες, από την περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις λόγω του ουκρανικού ζητήματος.

Η Αργεντινή επιδιώκει επίσης να εξαλείψει το ενεργειακό έλλειμμά της με επενδύσεις ύψους 200 δισ. δολαρίων, περίπου. Σύμφωνα με την YPF, το κλειδί στην προσπάθεια θα είναι η ανάπτυξη του προσφάτως αξιοποιημένου κοιτάσματος σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βάκα Μουέρτα της Παταγονίας.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν τα εθνικά νομίσματά τους αντί του δολαρίου στο διμερές εμπόριο.