Το φυσικό αέριο έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας αλλά η εμπειρία από τις δύο τελευταίες χειμερινές περιόδους απέδειξε ότι οι καταναλωτές μπορούν να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους.
Το φυσικό αέριο έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας αλλά η εμπειρία από τις δύο τελευταίες χειμερινές περιόδους απέδειξε ότι οι καταναλωτές μπορούν να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου που ακολουθεί και το αέριο από τον περασμένο Οκτώβριο ως και τα τέλη Απριλίου η μείωση στους λογαριασμούς ξεπερνά το 40%.

Το σημαντικότερο όμως γεγονός στην περίπτωση του φυσικού αερίου είναι ότι προοπτικά όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως το φυσικό αέριο γενικώς, στην παγκόσμια σκακιέρα, θα φθηνύνει. Βασικό ρόλο σε αυτό θα παίξουν παράγοντες όπως η δυναμική είσοδος του σχιστολιθικού αερίου, η μείωση της κατανάλωσης στην Ευρώπη κ.τ.λ. Ειδικά για την Ελλάδα υπάρχει το επιπλέον δεδομένο ότι θα γίνει ο αγωγός TAP και θα έρθει το αζέρικο αέριο, που εν γένει θα είναι φθηνότερο από το ρωσικό.

Συνεπώς η επιλογή του φυσικού αερίου ως καυσίμου θέρμανσης (είτε πρόκειται για νέες κατοικίες είτε για υφιστάμενες κατοικίες που θέλουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο με φυσικό αέριο) δικαίως θεωρείται ιδιαίτερα συμφέρουσα. Βάσει των προβλέψεων το χάσμα μεταξύ των τιμών αερίου και πετρελαίου θα μεγαλώνει, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, κάτι το οποίο οδηγεί σε γρηγορότερη απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης.

Κίνητρα
Κάτι περισσότερο από ικανοποιητική ήταν η αύξηση κατά 41% των νέων συνδέσεων που πέτυχε η ΕΠΑ Αττικής το 2014, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση στην ελληνική οικονομία και τις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την αντίστοιχη χειμερινή περίοδο.

Συνεχίζονται οι Μειώσεις των Τιμών

Σε τροχιά πτώσης βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου καθώς ακολουθούν την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες με τα δίκτυα φυσικού αερίου είδαν τους λογαριασμούς τους μειωμένους καθώς τον Απρίλιο οι τιμές αερίου ήταν μειωμένες κατά τουλάχιστον 16% σε σχέση με τον Μάρτιο. 

Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠΑ οι μειώσεις οφείλονται στην υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η φόρμουλα υπολογισμού της τιμής του αερίου προκύπτει με βάση τις διεθνείς τιμές του αργού του προηγούμενου εξαμήνου. Οι νέες μειωμένες τιμές ισχύουν για όλους τους πελάτες της ΔΕΠΑ (νοικοκυριά, βιομηχανία, ηλεκτροπαραγωγή) για τις ποσότητες που καταναλώνονται από την 1η Απριλίου 2015 και μετά.

Η ΔΕΠΑ αναφέρει ακόμη ότι από τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να υπάρξει και νέα μείωση των τιμών του αερίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα.

Πηγή: Το Βήμα