Μετά τις σημαντικές και μεγάλες σινορωσικές συμφωνίες στον κλάδο της ενέργειας το 2014, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των 400 δισ. δολαρίων για την προμήθεια της Κίνας με φυσικό αέριο, το 2015 έρχεται η σειρά της γεωργίας. Οι δύο χώρες, συγκεκριμένα, συμφώνησαν να συγκροτήσουν επενδυτικό ταμείο προώθησης της γεωργίας και να δημιουργήσουν πιλοτικά μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των δύο βασικών αγροτικών τους ζωνών
Μετά τις σημαντικές και μεγάλες σινορωσικές συμφωνίες στον κλάδο της ενέργειας το 2014, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των 400 δισ. δολαρίων για την προμήθεια της Κίνας με φυσικό αέριο, το 2015 έρχεται η σειρά της γεωργίας. Οι δύο χώρες, συγκεκριμένα, συμφώνησαν να συγκροτήσουν επενδυτικό ταμείο προώθησης της γεωργίας και να δημιουργήσουν πιλοτικά μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των δύο βασικών αγροτικών τους ζωνών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία αυτή συναποφασίζεται, ενώ η συνεργασία Πεκίνου - Ουάσιγκτον στο πεδίο της γεωργίας αντιμετωπίζει προβλήματα την τελευταία πενταετία με αφορμή το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.

Με τη γλώσσα των αριθμών φαίνεται ότι η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κίνα, αντί να επεκτείνεται όπως είναι η πρόθεση, αυτή μειώνεται. Το 2010 η Κίνα κάλυπτε το 97% των αναγκών της σε καλαμπόκι με αμερικανικές εισαγωγές έναντι 90% σήμερα. Πάντως, Κινέζοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως το ζήτημα των ελαττωμένων αμερικανικών εισαγωγών σε καλαμπόκι δεν έχει άμεσο στόχο να περιορίσει και τον ρόλο των ΗΠΑ.

Ταμείο

Η τελευταία σινορωσική συμφωνία συνδράμει την Κίνα στην προσπάθειά της να διαφοροποιήσει τις πηγές από όπου προμηθεύεται τα τρόφιμά της. Αλλωστε, η ζήτηση γι’ αυτά αυξάνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς. Επιπλέον, σηματοδοτεί μια σαφή ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ επιταχύνει και την τάση της Κίνας να εξαγοράζει εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων στο εξωτερικό και να διευρύνει τις συναλλαγές της και με άλλες αγροτικές οικονομίες, τύπου Αργεντινής και Ουκρανίας.

Το γεωργικό επενδυτικό ταμείο στηρίζεται από το Ρωσο-Κινεζικό Επενδυτικό Ταμείο και την τοπική κυβέρνηση της βορειοανατολικής επαρχίας Χεϊλογκτζιάνγκ. Η συνεργασία των δύο χωρών θα εντοπισθεί στην καλλιέργεια εκτάσεων, στη διαχείρισή τους, στις τελωνειακές διαδικασίες, στις πωλήσεις και στη διαχείριση συστημάτων διανομής τροφίμων. Στο πλαίσιο του γεωργικού ταμείου, οι δύο χώρες εξετάζουν ακόμα και τη δημιουργία μιας πειραματικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στις γειτνιάζουσες αγροτικές περιφέρειές της, την κινεζική επαρχία Χεϊλογκτζιάνγκ και τη ρωσική Αμούρ. Η υπό δημιουργία ζώνη θα χρησιμοποιήσει στις συναλλαγές της, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, την απευθείας ισοτιμία μεταξύ του ρωσικού ρουβλίου και του κινεζικού γουάν. Η ευρεία σινορωσική συμφωνία και η ίδρυση ζώνης ελεύθερου εμπορίου αγροτικών προϊόντων ανακοινώθηκαν με αφορμή την επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων της Ρωσίας, Κίριλ Ντιμιτρίεφ, «οι ρωσικές και οι κινεζικές επενδύσεις στη γεωργία θα αναπτύξουν μεγάλες εκτάσεις κατάλληλες για καλλιέργεια στα σύνορα των δύο χωρών». Βέβαια, η Κίνα είναι εκείνη η οποία μέχρι στιγμής εισάγει περισσότερα αγροτικά προϊόντα από τη Ρωσία από ό,τι εξάγει. Το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος η Ρωσία εξήγαγε 12.525 μετρικούς τόνους καλαμποκιού και 153.000 τόνους σόγιας, δηλαδή το 1% των συνολικών εισαγωγών των ειδών αυτών. Η Κίνα εξήγαγε στη Ρωσία μόνο 100 τόνους ρυζιού στο πεδίο των αγροτικών. Συν τοις άλλοις, η Κίνα διατηρεί μερίδιο στον γεωργικό κολοσσό της Ρωσίας Noble Group με δραστηριότητες στο σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 09/05/2015)