Παλαιογιάννης, ΔΕΠΑ: «Ο Turkish Stream Μπορεί να Κάνει την Ελλάδα Περιφερειακό Κόμβο Τιμολόγησης Αερίου»

Παλαιογιάννης, ΔΕΠΑ: «Ο Turkish Stream Μπορεί να Κάνει την Ελλάδα Περιφερειακό Κόμβο Τιμολόγησης Αερίου»
energia.gr
Παρ, 15 Μαΐου 2015 - 14:46
Στόχος της ΔΕΠΑ είναι η δραστηριοποίηση συνολικά στο χώρο της ενέργειας και όχι μόνο στο φυσικό αέριο. Αυτό τόνισε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ενώ τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε ποσότητα αερίου που φτάνει στα σύνορα της Ελλάδας, ώστε να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος

Στόχος της ΔΕΠΑ είναι η δραστηριοποίηση συνολικά στο χώρο της ενέργειας και όχι μόνο στο φυσικό αέριο. Αυτό τόνισε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ενώ τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί κάθε ποσότητα αερίου που φτάνει στα σύνορα της Ελλάδας, ώστε να γίνει η χώρα μας ενεργειακός κόμβος.

 

Μάλιστα, αναφερόμενος στον Turkish Stream, δήλωσε ότι μπορεί να μετατρέψει την χώρα μας σε περιφερειακό κόμβο τιμολόγησης, πράγμα που αποτελεί στόχο και για την ΔΕΠΑ. «Η ΔΕΠΑ έχει ενδιαφέρον να επενδύσει στην περιοχή πάντα με διεθνείς παίκτες. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατή οδό φυσικού αερίου. Θέλουμε να κάνουμε regional pricing hub την Ελλάδα. Με τον Turkish Stream μπορεί αν γίνει αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιογιάννης.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι η ΔΕΠΑ διαθέτει προϋπολογισμό 150 εκατομμύρια ευρώ και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να διασφαλιστούν πόροι από το πακέτο Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ.

Ακόμη, ο κ. Παλαιογιάννης εξήρε τη μεγάλη σημασία της περαιτέρω ανάπτυξης του LNG για την κάλυψη αναγκών μεμονωμένων πελατών ή νησιών χωρίς σημαντική επιβάρυνση, ενώ προανήγγειλε την επέκταση του εθνικού δικτύου αερίου και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

 

Ωστόσο, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του από την μείωση της ζήτησης λόγω της κρίσης, κάνοντας λόγο για πτώση στη ζήτηση κατά 40% σε σχέση με το 2013. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για παρεμβάσεις στη λιανική αγορά ώστε να εισέλθουν κι άλλοι «παίκτες» στον κλάδο. «Πέρυσι είχαμε σοβαρές ρήτρες take or pay. Αισιοδοξώ ότι θα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα με τη βοήθεια της κυβέρνησης. Οι παρεμβάσεις στην αγορά (χονδρεμπόριο και λιανικό) θα βοηθήσουν την αγορά να αναπτυχθεί», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ.