Το Φυσικό Αέριο το Ταχύτερα Αναπτυσσόμενο Ορυκτό Καύσιμο στο Ενεργειακό Μείγμα των Χωρών του ΟΟΣΑ

Το Φυσικό Αέριο το Ταχύτερα Αναπτυσσόμενο Ορυκτό Καύσιμο στο Ενεργειακό Μείγμα των Χωρών του ΟΟΣΑ
energia.gr
Πεμ, 4 Ιουνίου 2015 - 10:37
Το φυσικό αέριο είναι και το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο και το μόνο που παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση όσον αφορά το μερίδιό του στη συνολική πρωτογενή παραγωγή ενέργειας ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ από το 1973, έτος ίδρυσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα

Το φυσικό αέριο είναι και το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ορυκτό καύσιμο και το μόνο που παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση όσον αφορά το μερίδιό του στη συνολική πρωτογενή παραγωγή ενέργειας ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ από το 1973, έτος ίδρυσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ( ΙΕΑ), όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα:

Ανάμεσα σε όλες τις μορφές καυσίμων, οι κατηγορία «λοιπά», στις οποίες συγκαταλέγονται τα πυρηνικά και διάφορες μορφές ΑΠΕ, όπως η υδροηλεκτρική, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια – σημείωσαν μεγαλύτερη πρόοδο την περίοδο 19723-2012, όμως όχι όσον αφορά τα έτη από το 1990 έως το 2012, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, που, όπως προαναφέρθηκε διατήρησε σταθερά αυξητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε από συγκριτικά χαμηλότερη βάση.

Περισσότερα στοιχεία για το θέμα περιλαμβάνονται στην νέα μεσοπρόθεσμη έκθεση του Οργανισμού για την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου του 2015, την Medium-Term Gas Market Report 2015, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί σήμερα, 4 Ιουνίου, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικού Αερίου (World Gas Congress) που πραγματοποιείται στο Παρίσι, από την 1η έως τις 5 Ιουνίου. Η Medium-Term Gas Market Report 2015 περιλαμβάνει πληροφορίες και λεπτομερείς αναλύσεις για τις τάσεις και τις εξελίξεις σχετικά με την ζήτηση, την προσφορά, τις επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής και την εμπορία φυσικού αερίου τα επόμενα πέντε χρόνια.

Επίσης, όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου του 2015, αυτή παρέμεινε αδύναμη το 2014, καθώς η αύξηση που σημείωσε παρέμεινε πολύ κάτω από το μέσο όρο της δεκαετίας. Οι υψηλές τιμές για το φυσικό αέριο την τελευταία διετία υποβάθμισε την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος, αναδεικνύοντας μία σκληρή πραγματικότητα: σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο φθηνός άνθρακας και πέφτει το κόστος των ΑΠΕ, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια ώστε το φυσικό αέριο να παραμείνει ανταγωνιστικό. Αν και η Ασία θεωρείται η «ατμομηχανή» της μελλοντικής αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου, χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε το φυσικό αέριο να διευρύνει το μερίδιό του στην αγορά σε πολλά μέρη της περιοχής. Αυτό έχει εγείρει ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του φυσικού αερίου ως μιας ελκυστικής στρατηγικής επιλογής σε όλη την Ασία, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Το πλαίσιο για τις αγορές φυσικού αερίου αλλάζει, ωστόσο, ραγδαία. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησαν σε πολύ χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση φυσικού αερίου επωφελείται της σημαντικής πτώσης των τιμών, ενώ ο τομέας της παραγωγής πλήττεται από τις μεγάλες περικοπές σε κεφαλαιουχικές δαπάνες. Η αλληλεπίδραση αυτών των αντίθετων τάσεων στις αγορές φυσικού αερίου εξετάζονται στην μεσοπρόθεσμη έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου του 2015, η οποία παρέχει μια λεπτομερή ανάλυση της παγκόσμιας ζήτησης, της προσφοράς, και των εμπορικών εξελίξεων μέχρι το 2020. Στην έκθεση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον αντίκτυπο που έχει στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου η στρατηγική στροφή της Ρωσίας όσον αφορά την πολιτική εξαγωγών φυσικού αερίου και η αυξανόμενη επιρροή του LNG.

Επίσης, δύο ειδικά ζητήματα αναλύει η φετινή έκθεση. Το πρώτο αναλύει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ευρώπη όσον αφορά την ενίσχυση των υποδομών του φυσικού αερίου από το 2010 και τα κύρια προβλήματα που παραμένουν σχετικά με την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού στην περιοχή. Το δεύτερο αφορά μια προσεκτικότερη περιγραφή των μεταρρυθμίσεων στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στο Μεξικό και τη διερεύνηση των επιπτώσεών τους στις αγορές της Βόρειας Αμερικής φυσικού αερίου.