Η αμερικανική εταιρεία ενέργειας ConocoPhillips σταματά την εξερεύνηση για φυσικό αέριο σχιστού στην Πολωνία, έχοντας επενδύσει περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια στην χώρα από το 2009

Η αμερικανική εταιρεία ενέργειας ConocoPhillips σταματά την εξερεύνηση για φυσικό αέριο σχιστού στην Πολωνία, έχοντας επενδύσει περίπου 220 εκατομμύρια δολάρια στην χώρα από τότε που ανέλαβε και ξεκίνησε την εξερεύνηση της, το 2009.

Η Πολωνία αρχικά είχε προσελκύσει διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, πριν από μερικά χρόνια, όταν επικρατούσε η ιδέα, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ανατολικής Ευρώπης θα δώσει εκρηκτική παραγωγή φυσικού αερίου σχιστού, ανάλογη με εκείνη των ΗΠΑ.

Ακόμα και ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ συμφωνούσε. Το 2011, ο Τουσκ δήλωσε πεπεισμένος ότι το πρώτο σημάδι εμπορικού αποτελέσματος από την παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Πολωνία θα έρθει το 2014. Η ελπίδα ήταν ότι με αυτήν την προσφορά, η Πολωνία θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Όμως τα αποθέματα φυσικού αερίου σχιστού κόπηκαν το 2012 και οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ραγδαία κατά τον τελευταίο χρόνο, προκαλώντας ένα πλήγμα για την ελπίδα της Πολωνίας για ανεξαρτητοποίηση από το πετρέλαιο

Η χώρα δεν παρήγαγε τελικά γενναίες ποσότητες, αν και ένα σημαντικό μέρος των διερευνητικών γεωτρήσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί.

«Δυστυχώς, εμπορικά αξιοποιήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, δεν προέκυψαν», δήλωσε ο Tim Wallace, διευθυντής της ConocoPhillips στην Πολωνία. Παρόλο που η εταιρεία διάνοιξε επτά πηγάδια, με τις γεωτρήσεις της, τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά.

Η ConocoPhillips δεν είναι η πρώτη εταιρεία, που αποσύρεται από την εξερεύνηση στην Πολωνία . Η Chevron Corp. είχε επίσης εγκαταλείψει νωρίτερα αυτό το έτος, μετά την αποχώρηση της Marathon Oil , της Total, αλλά και της Exxon Mobil κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

Η ConocoPhillips αναμένει μια χρέωση για την απομάκρυνσή της από την εξερεύνηση στην Πολωνία. Η εταιρεία εκτιμά το εν λόγω ποσό σε περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια προ φόρων και περίπου 30.000.000 δολάρια μετά φόρων .

Χωρίς διεθνείς εταιρείες ενέργειας να εξακολουθούν τη δραστηριοποίησή τους για την προμήθεια φυσικού αερίου από σχιστόλιθο της Πολωνίας, το πεδίο αφήνεται ανοιχτό σε πολωνικές κρατικές επιχειρήσεις, συγκεκριμένα στον διανομέα φυσικού αερίου PGNG και ραφιναρίσματος PKN Orlen .