Απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Φυσικού Αερίου για Βιομηχανίες και Βιοτεχνίες

Απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Φυσικού Αερίου για Βιομηχανίες και Βιοτεχνίες
energia.gr
Παρ, 12 Ιουνίου 2015 - 08:59
Σε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες οδηγεί η τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που κατέθεσε την Πέμπτη η κυβέρνηση στη Βουλή, καθώς στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι απαλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τους
Σε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες οδηγεί η τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που κατέθεσε την Πέμπτη η κυβέρνηση στη Βουλή, καθώς στο άρθρο 3 αναφέρεται ότι απαλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τους.

Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 3 του σχεδίου νόμου (προσθήκη με περίπτωση ιβ', στην παράγραφο 1, του άρθρου 78, του ν. 2960/2001) απαλλάσσεται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, το φυσικό αέριο της περίπτωσης ιη', της παραγράφου 1, του άρθρου 73, υπό την προϋπόθεση ότι παραλαμβάνεται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες και προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους. 

Η απαλλαγή ισχύει από 1/1/2015.

Η δυνατότητα για τη χορήγηση της ως άνω απαλλαγής προβλέπεται στην παράγραφο 4, του άρθρου 2 της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ. Το προτεινόμενο μέτρο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας.

Με την ίδια διάταξη παρέχεται η εξουσιοδότηση για την έκδοση κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και ο τρόπος ελέγχου για την απαλλαγή από τον ΕΦΚ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από βιομηχανίες ή βιοτεχνίες ως πρώτη ύλη για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Στο κείμενο με τις τροποποιήσεις, αναφέρονται οι νέες δραστηριότητες που απαλάσσονται από τον ΕΦΚ.