Η Ουκρανία σχεδιάζει να αρχίσει την παραγωγή φυσικού αερίου στη χώρα, και σε τρία ή τέσσερα έτη να σταματήσει την αγορά του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Ευρώπη. Αυτό δήλωσε το Σάββατο, στις 13 Ιουνίου, στο Κανάλι 5, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ντεμτσίσιν, σύμφωνα με το RIA Novosti

Η Ουκρανία σχεδιάζει να αρχίσει την παραγωγή φυσικού αερίου στη χώρα, και σε τρία ή τέσσερα έτη να σταματήσει την αγορά του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Ευρώπη. Αυτό δήλωσε το Σάββατο, στις 13 Ιουνίου, στο Κανάλι 5, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ντεμτσίσιν, σύμφωνα με το RIA Novosti.

«Η γεώτρηση είναι αρκετά εύκολη, επειδή οι περιοχές είναι εξασφαλισμένες με αγωγούς. Είμαι βέβαιος ότι οι ξένοι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να έρθουν εδώ... Μπορούμε να εξισορροπήσουμε την κατάσταση με φυσικό αέριο, αυξάνοντας τη δική μας παραγωγή και μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση», είπε ο Ντεμτσίσιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα διαρκέσει περίπου τρία με τέσσερα χρόνια.

Όσον αφορά το ρωσικό φυσικό αέριο, ο υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να κανονίσει την τιμή τις επόμενες δύο εβδομάδες.«Ελπίζω ότι η τιμή θα είναι χαμηλότερη από ό, τι σήμερα. Η Naftogazπληρώνει στην Gazprom 247 δολάρια. Η τιμή για το τρίτο τρίμηνο, είμαι σίγουρος, θα είναι χαμηλότερη, και αυτό είναι ένα ζήτημα τωνδιαπραγματεύσεων», είπε ο Ντεμτσίσιν, τονίζοντας ότι το Κίεβο ότιείναι υπέρ της «επέκτασης της έκπτωσης μέχρι το τέλος της περιόδουθέρμανσης».

Στις 9 Ιουνίου ο αναπληρωτής πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η ρωσική τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ανήλθε σε 287 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, και κατά το τέταρτο τρίμηνο, η τιμή του φυσικού αερίου θα μειωθεί σε 262,5 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Στις αρχές Απριλίου, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τις παραδόσεις φυσικού αερίου για το δεύτερο τρίμηνο, έχοντας καθορίσει την τιμή 247,18 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπτώσεις.

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου κατά την περίοδο αυτή δεν θα απαιτήσει την καταβολή των προστίμων εξαιτίας της ρήτρας «take or pay». Ηρήτρα «take or pay» σημαίνει ότι ο πελάτης της εταιρίας προμηθευτή φυσικού αερίου είναι υποχρεωμένος να παραλάβει και να καταβάλει το τίμημα αντιστοίχως για μία ήδη προσυμφωνηθείσα ελάχιστη ποσότητα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια ενός έτους.

("Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ")