Κροατία: Πιθανή Αύξηση της Δυναμικότητας Παράδοσης Αερίου στο Υπο Μελέτη Τερματικό LNG του Krk

Κροατία: Πιθανή Αύξηση της Δυναμικότητας Παράδοσης Αερίου στο Υπο Μελέτη Τερματικό LNG του Krk
energia.gr
Πεμ, 6 Αυγούστου 2015 - 14:34
Η κρατική εταιρεία της Κροατίας LNG Hrvatska ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της δυναμικότητας παράδοσης φυσικού αερίου από τον σχεδιαζόμενο τερματικό σταθμό LNG στην νήσο Krk της Αδριατικής αν διαπιστωθεί ότι το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών παραμένει ανάλογο με αυτό που εκδηλώθηκε κατά τον γύρο μη δεσμευτικών προσφορών

Η κρατική εταιρεία της Κροατίας LNG Hrvatska ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης της δυναμικότητας παράδοσης φυσικού αερίου από τον σχεδιαζόμενο τερματικό σταθμό LNG στην νήσο Krk της Αδριατικής αν διαπιστωθεί ότι το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών παραμένει ανάλογο με αυτό που εκδηλώθηκε κατά τον γύρο μη δεσμευτικών προσφορών.

Ας σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η LNG Hrvatska ξεκίνησε γύρο οριστικών προσφορών (open season) με στόχο τη δέσμευση δυναμικότητας στο τερματικό του Krk LNG με προθεσμία ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η μη δεσμευτική φάσης έληξε τον Μάιο προσελκύοντας 12 προσφορές .

Κατά την περίοδο αποθήκευσης, η δυναμικότητα αεριοποίησης και παράδοσης ποσοτήτων αναμένεται να κυμανθεί από 200.000 έως 800.000 κυβ. μέτρα την ώρα, σύμφωνα με έγγραφο που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η LNG Hrvatska.

Το ενδιαφέρον των εταιρειών στη μη δεσμευτική φάση των προσφορών ξεπέρασε της σχεδιασθείσα δυναμικότητα του σταθμού και παραμένει υψηλό και μετά την ολοκλήρωση της υποβολής, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο προσθήκης νέων μονάδων.

Παράλληλα, η LNG Hrvatska ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των μη δεσμευτικών προσφορών αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή χερσαίου τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αντί για πλωτή μονάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική κροατική νομοθεσία, η λειτουργία του τερματικού θα μπορούσε να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου 2019, όπως αναφέρει σχετικό έγγραφο της εταιρείας.

Όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας στο SEE News, τον περασμένο Δεκέμβριο, η δυναμικότητα του τερματικού υπολογίζεται ότι θα είναι 4 με 6 κυβ. μέτρα αερίου ετησίως και ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί από εταιρείες των χωρών της περιοχής που ασχολούνται με την παραγωγή LNG και τη διακίνηση ποσοτήτων φυσικού αερίου.

Εξάλλου, παράγοντες της LNG Hrvatska έχουν δηλώσει ότι αναμένουν ότι το πρότζεκτ της κατασκευής του σταθμού στο κροατικό νησί της Αδριατικής θα επωφεληθεί από τη ματαίωση της κατασκευής του ρωσικού αγωγού αερίου South Stream..

Η τελική επενδυτική απόφαση για το τερματικό αναμένεται να ληφθεί στα μέσα του 2016, ενώ η έναρξη λειτουργίας τοποθετείται στα μέσα του 2019. Ο τερματικός LNG στο Krk θα μπορεί να δέχεται πλοία μεταφοράς LNG carriers χωρητικότητας 265.000 κυβικών μέτρων, ενώ θα διαθέτει δύο δεξαμενές αποθήκευσης δυναμικότητας 180.000 κυβικών μέτρων η καθεμία.