Καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο η προσφορά αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών του πετρελαίου, η επιστροφή του Ιράν αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην αγορά

Καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο η προσφορά αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης των τιμών του πετρελαίου, η επιστροφή του Ιράν αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στην αγορά.

Το 23% των 22 αναλυτών και ειδικών που ρώτησε το CNBC αναμένει η χώρα να επιστρέψει στην αγορά το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ένα 27% προβλέπει ότι αυτό θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ το 14% βλέπει την επιστροφή του Ιράν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Το 14% των αναλυτών απάντησε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε πρόβλεψη.

Η Τεχεράνη έχει αναφέρει ότι θα αυξήσει τις εξαγωγές της κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, αλλά οι ειδικοί είναι σκεπτικοί, εκτιμώντας ότι θα έχει μικρότερη παραγωγή. Ωστόσο, το Ιράν έχει ήδη διαθέσιμα 50 εκατ. βαρέλια αργού, το οποίο θα μπορούσε να διοχετεύσει σύντομα στις διεθνείς αγορές.

«Είναι απρόβλεπτο και αν έρθει έξι μήνες αργότερα, αυτό αντιτίθεται στο τι πιστεύει η αγορά. Νομίζω ότι η αγορά περιμένει μία απότομη εμφάνιση κατά το πρώτο μισό του έτους. Αν καταλήξει να γίνει αργότερα, αυτό θα έχει κάποιον αντίκτυπο», δήλωσε ο Μάικλ Κοέν της Barclays, ο οποίος επεσήμανε ότι αναμένει η χώρα να φέρει συνολικά 600.000 μέχρι το τέλος του 2016, ξεκινώντας με 200.000 έως τα τέλη του 2015. Σημείωσε δε, ότι το Ιράν έχει αναφέρει ότι δεν θα «φορτώσει» την αγορά σε περίπτωση που η τιμή είναι χαμηλή.

«Μια αγορά όπου υπάρχει υπερπροσφορά αντιμετωπίζει τώρα ένα κύμα έτοιμης προσφοράς. Υπάρχουν επιπλέον τουλάχιστον 50 εκατ. βαρέλια σε πλωτές μονάδες αποθήκευσης», σχολίασε και ο Τζον Κίλνταφ της Again Capital, προσθέτοντας ότι υπάρχει διαφωνία σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο θα κάνει την είσοδό του  το Ιράν και θα αλλάξει το σκηνικό. Όπως επεσήμανε, το Ιράν θα επαναφέρει στην αγορά τουλάχιστον 500.000 βαρέλια μέχρι τις αρχές του 2016.

Η έρευνα κατέδειξε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας, η παραγωγή της οποίας έχει ανέλθει το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο - ρεκόρ. Το 95% των ερωτηθέντων δε βλέπει μείωση στην παραγωγή της χώρας εντός του 2015.

Το 57% των ειδικών εκτιμούν ότι η προσφορά αποτελεί τον πλέον σημαντικό παράγοντα για τη διαμόρφωση των τιμών αυτή την περίοδο, ενώ το 19% επισημαίνει ότι είναι η ισοτιμία του δολαρίου.