Υπερβολικά Έξοδα στη Βιομηχανία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Βρετανία Διαπιστώνει Έρευνα της KPMG

Υπερβολικά Έξοδα στη Βιομηχανία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στην Βρετανία Διαπιστώνει Έρευνα της KPMG
energia.gr
Δευ, 14 Σεπτεμβρίου 2015 - 13:21
Έρευνα της KPMG αποκαλύπτει ότι τα συμβόλαια στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Βρετανία βαρύνονται με ευρύτατες υπερχρεώσεις σε μία συγκυρία κατά την οποία οι επιχειρήσεις του κλάδου προσπαθούν να περικόψουν τα κόστη τους. Ειδικότερα, η συμβουλευτική εταιρεία αναφέρει ότι το 70% των 10.000 συμβολαίων που εξέτασε παρουσίαζαν ατέλειες, με συνέπεια να υπάρχουν υπερβολικές χρεώσεις

Έρευνα της KPMG αποκαλύπτει ότι τα συμβόλαια στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Βρετανία βαρύνονται με ευρύτατες υπερχρεώσεις σε μία συγκυρία κατά την οποία οι επιχειρήσεις του κλάδου προσπαθούν να περικόψουν τα κόστη τους.

Ειδικότερα, η συμβουλευτική εταιρεία αναφέρει ότι το 70% των 10.000 συμβολαίων που εξέτασε παρουσίαζαν ατέλειες, με συνέπεια να υπάρχουν υπερβολικές χρεώσεις.

Η KPMG υπολογίζει το κόστος των μη απαραίτητων εξόδων σε 1 με 5% του συνολικού κόστους των επενδύσεων «υψηλού ρίσκου», σε μία αλυσίδα παραγωγής συνολικής ετήσιας αξίας 35 δις στερλινών. Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε μία στιγμή κατά την οποία ο βιομηχανικός κλάδος του Ηνωμένου Βασιλείου πασχίζει να περικόψει τις δαπάνες του εν μέσω ραγδαίας πτώσης της τιμής του αργού, που περιορίζει τα περιθώρια κέρδους.

Στην έκθεση « Offshore Europe 2015» στο Αμπερντήν της Σκωτίας, την περασμένη εβδομάδα, η Deirdre Michie, διευθύνουσα σύμβουλος της Oil and Gas UK δήλωσε ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν ήδη περικοπές 2 δις στερλινών από τα κόστη τους.

Υπολογίζεται ότι οι περικοπές έχουν ήδη στοιχίσει περί τις 65.000 θέσεις εργασίας από πέρυσι, οπότε άρχισε η ραγδαία πτώση των τιμών του αργού από τα 110 δολ. το βαρέλι σε κάτω από 50 δολ. σήμερα.

Σύμφωνα με την KPMG, η καλύτερη διαχείριση των συμβολαίων μπορεί να αποτελέσει το «κλειδί» για τον περαιτέρω περιορισμό του λειτουργικού κόστους για τις εταιρείες του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει στην έρευνά της η KPMG, συχνά δε δίνεται η δέουσα προσοχή στους όρους, τα κίνητρα και τις ρήτρες παραβίασης κατά τη σύναψη των συμβολαίων, γεγονός που οδηγεί σε λάθη. «Ένας μεγάλος αριθμός συμβολαίων περιέχει μηχανισμού τιμολόγησης με εγγενή “τυφλά σημεία” όσον αφορά τη διασφάλιση ότι ο αγοραστής απολαμβάνει τη σωστή τιμή» τονίζει η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και συμπληρώνει: «η προληπτική διαχείριση συμβολαίων είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι τα συμβόλαια είναι κατάλληλα για τον σκοπό αυτό, ότι η σχέση των συμβαλλομένων τυγχάνει σωστής διαχείρισης και ότι όλα τα μέρη απολαμβάνουν κέρδη από το πλαίσιο της συμφωνίας».

«Με τις ισχύουσες συνθήκες αγοράς στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τώρα είναι ο ιδεώδης καιρός για να διασφαλίσουμε ότι μία συμφωνία με έναν παραγωγό δεν θα αλλοιωθεί – παρέχοντας πολύτιμα περιθώρια κέρδους», υπογραμμίζει η KPMG.

Όπως τονίζει o Ken Milliken, στέλεχος της εταιρείας, «για μία μεμονωμένη επιχείρηση ή για ένα μεμονωμένο συμβόλαιο, η εξοικονόμηση κόστους 1 ή 2% μπορεί να θεωρηθεί οριακό. Ωστόσο, δεδομένης της αξίας ολόκληρης της αλυσίδας παραγωγής στον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την πιθανολογούμενη έκταση των υπερβολικών χρεώσεων που ανέδειξε η εμπειρία μας από την έρευνα στα συμβόλαια των εταιρειών, μπορεί να υπάρξει αθροιστικά πολύ μεγάλη εξοικονόμηση αν αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα».