Η παρουσία ορισμένων εκ των μεγαλύτερων, παγκοσμίως, εταιρειών πετρελαίου στην Τεχεράνη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης επενδύσεων στο Ιράν και της πλήρους άρσης των δυτικών κυρώσεων
Η παρουσία ορισμένων εκ των μεγαλύτερων, παγκοσμίως, εταιρειών πετρελαίου στην Τεχεράνη είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης επενδύσεων στο Ιράν και της πλήρους άρσης των δυτικών κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης Συμβολαίων του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου Mehdi Hosseini, υπογράμμισε ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα να προωθήσει 50 σχέδια στους κλάδους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και προσέθεσε ότι «κορυφαία προτεραιότητα για την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν στην εποχή μετά τις κυρώσεις η ανάπτυξη κοινών σχεδίων για την εξόρυξη και την αξιοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων».

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr News Agency, o Mehdi Hosseini είπε στο πλαίσιο της επενδυτικών ευκαιριών, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, «τα σχέδια που είναι πιο πιθανό να προσελκύσουν τους ξένους επενδυτές, θα μπουν σε προτεραιότητα και θα προωθηθούν». 

Η προσφορά επενδυτικών ευκαιριών στους κλάδους πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση των ξένων κυρώσεων, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πριν από δύο δεκαετίες, είχε διοργανωθεί σεμινάριο στο Ιράν για το πετρέλαιο, στο οποίο είχαν συμμετάσχει οι μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Τότε, είχαν υπογραφεί πάνω από 100 νέα συμβόλαια, την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, που «οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις για να πιέσουν την πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν».

Όπως ανέφερε, σήμερα, μεγάλες εταιρείες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να αξιοποιήσουν τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες στο Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων.

«Λόγω του χαμηλού κόστους της παραγωγής πετρελαίου στο Ιράν, πολλές εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν στην πετρελαϊκή μας βιομηχανία», τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στη διοργάνωση ενός συνεδρίου για το πετρέλαιο στην Τεχεράνη, που θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, υποστήριξε ότι «θα υπογραφούν νέα συμβόλαια με τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου του κόσμου».