Η Νορβηγία Βλέπει «Πολιτικό Κίνδυνο» για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ζήτησης Φυσικού Αερίου

Η Νορβηγία Βλέπει «Πολιτικό Κίνδυνο» για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ζήτησης Φυσικού Αερίου
EurActiv.gr
Τετ, 14 Οκτωβρίου 2015 - 12:52
Η Νορβηγία, δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Ρωσία, είπε στην ΕΕ ότι δεν έχει μια σαφή στρατηγική για το φυσικό αέριο. Η Νορβηγία καλύπτει περίπου το 20% των αναγκών της ΕΕ σε αέριο, και είναι ο κύριος προμηθευτής για τα μέλη της στη Δυτική Ευρώπη, μεταφέροντας φυσικό αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματά της μέσω υποθαλάσσιων αγωγών και με δεξαμενόπλοια από τις μοναδικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Ευρώπης στον Αρκτικό Κύκλο

Η Νορβηγία, δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Ρωσία, είπε στην ΕΕ ότι δεν έχει μια σαφή στρατηγική για το φυσικό αέριο.

Η Νορβηγία καλύπτει περίπου το 20% των αναγκών της ΕΕ σε αέριο, και είναι ο κύριος προμηθευτής για τα μέλη της στη Δυτική Ευρώπη, μεταφέροντας φυσικό αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματά της μέσω υποθαλάσσιων αγωγών και με δεξαμενόπλοια από τις μοναδικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) της Ευρώπης στον Αρκτικό Κύκλο.

«... στην Ευρώπη τα μηνύματα για επενδύσεις είναι ασαφή. Ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και της έλλειψης ενός εκφρασμένου ρόλο του φυσικού αερίου σε αυτές τις πολιτικές, υπάρχει ένας πρόσθετος πολιτικός κίνδυνος σχετικά με τη μελλοντική ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου», δήλωσε το νορβηγικό Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέρος των ευρύτερων διαβουλεύσεων σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για το φυσικό αέριο και αποθήκευσης ΥΦΑ.

«Αυτό θα τείνει να περιορίσει την προθυμία του κλάδου του φυσικού αερίου να επενδύσει σε νέα έργα φυσικού αερίου – στην παραγωγή ή την υποδομή», πρόσθεσε στην επιστολή, με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου.

Το έγγραφο ανέφερε ότι η Νορβηγία διαφώνησε με την άποψη της ΕΕ ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη σκανδιναβική χώρα θα υποχωρήσουν προς το 2030 λόγω της μείωσης των αποθεμάτων, επισημαίνοντας ότι μόνο περίπου το ένα τρίτο των συνολικών αποθεμάτων φυσικού αερίου έχει παραχθεί μέχρι σήμερα.

Περίπου το ένα τρίτο των ανεκμετάλλευτων πόρων φυσικού αερίου βρίσκεται στα βόρεια, στη νορβηγική και στη θάλασσα του Μπάρεντς, και θα χρειαστεί να αναπτυχθούν νέες υποδομές, αγωγοί ή τις εγκαταστάσεις ΥΦΑ.