Επενδύσεις 10,5 Δις Δολαρίων στην Τουρκία για Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου

Επενδύσεις 10,5 Δις Δολαρίων στην Τουρκία για Εγκαταστάσεις Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου
energia.gr
Παρ, 16 Οκτωβρίου 2015 - 08:58
Η Τουρκία σχεδιάζει να αυξήσει την αποθηκευτική της ικανότητα σε φυσικό αέριο κατά 4 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας

Η Τουρκία σχεδιάζει να αυξήσει την αποθηκευτική της ικανότητα σε φυσικό αέριο κατά 4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Nihat Zeybekci.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει στα 10,5 δισ. δολάρια.  Όπως είπε ο Τούρκος υπουργός, οι εγκαταστάσεις αυτές σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην περιφέρεια του Μερσίν στη νότια Τουρκία.

«Έχουμε προετοιμάσει δύο έγγραφα με τα κίνητρα για επενδύσεις στην αποθήκευση φυσικού αερίου, ύψους 7 και 3,5 δισ. δολαρίων» προσέθεσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι μόλις ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη εγκατάσταση της Petroleum Pipeline Corporation (BOTAS) κοντά στο Tuz Golu, η Τουρκία θα μπορεί να αποθηκεύει το 10% της ετήσιας κατανάλωσης αερίου.

«Με αυτό τον τρόπο η χώρα θα επηρεάζεται σε μικρότερο βαθμό από τις διακυμάνσεις των τιμών στη διεθνή αγορά και τις αλλαγές στην εποχική ζήτηση», προσέθεσε.

Το 2014, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία ανήλθε στα 45 bcm. 

Το στρατηγικό σχέδιο του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας για την περίοδο 2015-2019 προβλέπει την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας στο 10% της ετήσιας κατανάλωσης έως τα τέλη του 2019 και την περαιτέρω αύξηση στο 20% σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Σήμερα, η Τουρκία διαθέτει δύο εγκαταστάσεις αποθήκευσης, η μία στην περιοχή του Μαρμαρά (2,67 bcm) της Turkish Petroleum και η άλλη στην κεντρική Τουρκία (1,5 bcm) της BOTAS.