Παρά τη σκληρή ρητορική από τις τουρκικές αρχές, που απειλούν να επανεξετάσουν τη συνεργασία με τη Μόσχα σχετικά με τα βασικά ενεργειακά προγράμματα, η Τουρκία είναι απίθανο να αρνηθεί τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, σύμφωνα με την πολιτική επιθεώρηση Foreign Affairs

Παρά τη σκληρή ρητορική από τις τουρκικές αρχές, που απειλούν να επανεξετάσουν τη συνεργασία με τη Μόσχα σχετικά με τα βασικά ενεργειακά προγράμματα, η Τουρκία είναι απίθανο να αρνηθεί τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, σύμφωνα με την πολιτική επιθεώρηση Foreign Affairs.

Όπως επισημαίνει σε άρθρο της, «εκ πρώτης όψεως, η Άγκυρα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κόμβο φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Κασπίας, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν προϋποθέσεις γι 'αυτό. Λόγω της φύσης των κρατικών ρυθμίσεων, στην Τουρκία δεν έχει αναπτυχθεί η αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πολύ λίγες ενώ οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μόνο δύο. Ταυτόχρονα, τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας είναι από τη Ρωσία και η διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής δεν θα είναι καθόλου εύκολη»

Παρά το γεγονός, ότι η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TANAP (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline), σύμφωνα με τους αναλυτές, το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν θα είναι πολύ πιο ακριβό από το ρωσικό, μόνο και μόνο από το κόστος μεταφοράς,.

Ένας άλλος προμηθευτής θα μπορούσε να γίνει το Ιράν, αλλά χρειάζεται τους ενεργειακούς πόρους για την εκβιομηχάνιση και μπορεί να εξάγει μόνον ένα μικρό ποσοστό.

Το Τουρκμενιστάν πρότεινε επίσης να προμηθεύσει το φυσικό αέριο μέσω του TANAP, αλλά αυτό δεν θα είναι εύκολο, λόγω του μεγάλου αριθμού των συμβάσεων με την Κίνα. Ετσι και αυτή η επιλογή περιπλέκεται και από τις διαφωνίες πάνω από το νομικό καθεστώς της Κασπίας.

Καταλήγοντας, οι αναλυτές του Foreign Affairs, τονίζουν πως μάταια η Δύση ελπίζει στον ενισχυμένο γεωπολιτικό ρόλο της Τουρκίας ώστε να γίνει «εμπόδιο στο δρόμο της δυναμικής ενεργειακής στρατηγικής της Ρωσίας».

(rbth.com)