Τα ενεργειακά θέματα, με επίκεντρο τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, κυριάρχησαν στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Βούλγαρο ομόλογο του Ντάνιελ Μίτοφ. Όπως κατέστη σαφές, η βουλγαρική πλευρά ζητά να διατίθεται περισσότερο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού

Τα ενεργειακά θέματα, με επίκεντρο τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Βούλγαρο ομόλογο του Ντάνιελ Μίτοφ.

Όπως κατέστη σαφές, η βουλγαρική πλευρά ζητά να διατίθεται περισσότερο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης Τόμισλαβ Ντόντσεφ σε συνέδριο του Economist ότι ο IGB καθυστερεί λόγω υπερβολικών απαιτήσεων από την βουλγαρική πλευρά, ο κ. Μίτοφ είπε:

«[...] Χρειαζόμαστε τη διασύνδεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ' αυτού. Ωστόσο χρειάζεται να συμφωνήσουμε και στο πώς ακριβώς θα επεκτείνουμε τον αγωγό.

Είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας να υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα, να διατίθεται περισσότερο φυσικό αέριο μέσω αυτού του αγωγού. Και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τούτο θα εξυπηρετήσει όχι μόνο τα δικά μας συμφέροντα, αλλά εν γένει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρχει τροφοδοσία με περισσότερο φυσικό αέριο από διαφορετικές πηγές, με διαφορετικές τιμές.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κ. Ντόντσεφ, ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, είχε δίκιο όταν τοποθετήθηκε όπως τοποθετήθηκε. Έχουμε ενισχύσει τις φιλοδοξίες μας, έχουμε αυξήσει τις απαιτήσεις μας, πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερα, όχι λιγότερα.

Δεν εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, δεν παραιτούμεθα του αγωγού. Οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε αυτό και οφείλουμε να καταλάβουμε ότι έχουν αλλάξει οι διαστάσεις. Όλα έχουν μια αρχή, χρειαζόμαστε όμως και εγγυήσεις ότι θα υπάρξει αύξηση των ποσοτήτων.

Ωστόσο είναι γεγονός ότι δε μπορεί κανείς να τρέξει πριν ακόμα περπατήσει. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μικρά βήματα για να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε συμφωνήσει ως προς τη γενικότερη εικόνα».

Στρατηγική η συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας

Αναφερόμενος γενικότερα στον IGB, ο κ. Μίτοφ επισήμανε ότι είναι «ίσως είναι ο πιο σημαντικός συνδετικός κρίκος όσον αφορά το μέλλον της ευρωπαϊκής ενέργειας. Μιλούμε για διαφοροποίηση, μιλούμε για διασύνδεση. Αυτές οι δυο λέξεις είναι λέξεις – κλειδιά όταν μιλούμε για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενεργειακής Ένωσης και η Ελλάδα είναι θεμελιώδης, βασικός εταίρος στο πλαίσιο αυτό, κυρίως όσον αφορά την εξασφάλιση πολλών διαφορετικών πηγών ενέργειας».

«Βασιζόμαστε και ποντάρουμε σε μεγάλο βαθμό σε θέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και στο νότιο διάδρομο του φυσικού αερίου. Η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού θα εξασφαλίσει την παροχή προς τον βορρά, ήτοι μέσω Βουλγαρίας μέχρι τη Ρουμανία και πιο βόρεια, αλλά και δυτικά, προς τη Σερβία και μέσω Σερβίας προς τη δυτική Ευρώπη», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι «ευελπιστούμε ότι τα τεχνικά στοιχεία θα αποσαφηνιστούν και θα οριστικοποιηθούν λίαν συντόμως, οπότε θα μπορέσουμε και αντίστοιχα να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας» και επανέλαβε ότι «θα μας ενδιέφερε να δούμε διευρυμένη, ενισχυμένη δυνατότητα ή χωρητικότητα της δικής μας διασύνδεσης. Γιατί αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι μια καλή αρχή, χρειαζόμαστε όμως περισσότερα γιατί ακριβώς θα είναι στρατηγικής σημασίας προκειμένου για τη μεταφορά φυσικών πόρων στην περιοχή μας στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς, αφού συμφώνησε με τις παρατηρήσεις του κ. Μίτοφ, είπε:

«[...] είναι ένα θέμα που μας απασχόλησε και σε μια πολύωρη συνάντηση στη Νέα Υόρκη. Πρέπει να πω ότι ο κόσμος αλλάζει. Και αλλάζουν και οι πηγές ενέργειας. Οι ΗΠΑ έχουν το πιο φθηνό φυσικό αέριο, η Ανατολική Μεσόγειος φέρνει καινούργιο αέριο, είδαμε στην Αίγυπτο βρέθηκε ένα τρομερά μεγάλο απόθεμα, το Κουρδιστάν και το Ιράκ μπαίνουν στο παιχνίδι. Ο τερματισμός του εμπάργκο στο Ιράν θα φέρει επίσης από εκεί φυσικό αέριο. Και αυτά μπορούν και είναι καλό να περάσουν από τις χώρες μας».

Αυτό, εκτίμησε ο κ. Κοτζιάς θα χαμηλώσει τις τιμές, θα αυξήσει την ασφάλειά μας και την ανταγωνιστικότητά μας και γι' αυτό, υπογράμμισε, «η συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας είναι θεμελιακή και στρατηγική».

Καταλήγοντας, είπε πως «ελπίζω το 2016 να αρχίσουμε και τα βασικά να έχουν τελειώσει το 2017. Όπως ξέρετε, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».