Στην διάρκεια της εβδομάδας ο υπ. Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντανιέλ Μίτοφ, επισκέφτηκε την Ελλάδα. Στις εκεί συνομιλίες του χαρακτήρισε το έργο σύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου των δυο χωρών, σαν ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως εξαιρετικά σημαντικό εταίρο της Βουλγαρίας σε ότι αφορά στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου

Στην διάρκεια της εβδομάδας ο υπ. Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ντανιέλ Μίτοφ, επισκέφτηκε την Ελλάδα. Στις εκεί συνομιλίες του χαρακτήρισε το έργο σύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου των δυο χωρών, σαν ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της μελλοντικής Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως εξαιρετικά σημαντικό εταίρο της Βουλγαρίας σε ότι αφορά στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου.

Με την ολοκλήρωση του έργου σύνδεσης με την Ελλάδα, η Βουλγαρία θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τον μελλοντικό Νότιο διάδρομο μεταφοράς του, ο οποίος θα συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα κοιτάσματα της Κασπίας. Παρά τον μακρύ διάλογο, μεταξύ των δυο χωρών, υπάρχουν ακόμα αδιευκρίνιστα ζητήματα, με αποτέλεσμα την μη υπογραφή της συμφωνίας κατασκευής της σύνδεσης.

Όπως φαίνεται, στόχος της συνεργασίας των δυο χωρών, σ’ αυτό το στάδιο, είναι να αρχίσει να κινείται το έργο. Οι βούλγαροι πολιτικοί καταλαβαίνουν την διαφοροποίηση των πηγών σαν ξεπέρασμα της, κατά 100%, εξάρτησης της Βουλγαρίας από το ρωσικό αέριο. Οι έλληνες πολιτικοί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Για το λόγο αυτό κρίνουν ως συμφέρουσα την κατασκευή αγωγού ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Πρόσφατα οι ΗΠΑ έστειλαν ειδικό απεσταλμένο του ΥΠΕΞ τους στην Ελλάδα, με στόχο να πείσει τους Έλληνες να μην μεταφέρουν ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη, αλλά η αποστολή αυτή απέτυχε.

Οι διαφορές αυτές, σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση του ρωσικού φυσικού αερίου, δεν θα δυσκολέψουν την σημαντική συνεργασία Βουλγαρίας - Ελλάδας. Όπως είπε ο υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ο κόσμος αλλάζει και μαζί του αλλάζουν και οι πηγές προμήθειας των ενεργειακών πόρων. Οι ΗΠΑ έχουν το φτηνότερο αέριο, στην Αίγυπτο και στο Ιρακινό Κουρδιστά υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα, το τέλος του εμπάργκο στο Ιράν θα έχει σαν αποτέλεσμα τις προμήθειες ιρανικού αερίου και, με τον τρόπο αυτό, ο ανταγωνισμός θα έχει σαν αποτέλεσμα την ασφάλεια.

Τελικά ο έλληνας υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει δίκιο. Απ’ όπου κι αν έρχεται, η μυρωδιά του φυσικού αέριου δεν αλλάζει. Πιο σημαντική είναι η τιμή του και η κανονικές παραδόσεις.

(Πηγή: Βουλγαρική Ραδιοφωνία)