Η άνοδος που σημείωσαν χθες οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας χάρη στην ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου οδήγησαν σε άνοδο τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με κέρδη 0,34%. Είχαν προηγηθεί άνοδος 3,3% του δείκτη που παρακολουθεί τις βρετανικές εταιρείες υδρογονανθράκων και κέρδη κατά 1,7% και 2,7% των ενεργειακών Royal Dutch Shell και BG Group αντιστοίχως
Η άνοδος που σημείωσαν χθες οι μετοχές των εταιρειών ενέργειας χάρη στην ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου οδήγησαν σε άνοδο τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με κέρδη 0,34%. Είχαν προηγηθεί άνοδος 3,3% του δείκτη που παρακολουθεί τις βρετανικές εταιρείες υδρογονανθράκων και κέρδη κατά 1,7% και 2,7% των ενεργειακών Royal Dutch Shell και BG Group αντιστοίχως.

Πτωτικά κινήθηκαν, αντιθέτως, οι μετοχές των τραπεζών με τη Standard Chartered να καταγράφει απώλειες 9% όταν ανακοίνωσε τα σχέδιά της για αύξηση κεφαλαίου κατά 5,1 δισ. δολάρια μέσω έκδοσης τίτλων και για 15.000 απολύσεις έως το 2018. Παράλληλα, η μετοχή της UBS υποχώρησε κατά 5,4% καθώς η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα ανέφερε μεν κέρδη τρίτου τριμήνου μεγαλύτερα από τις προβλέψεις, αλλά υποβάθμισε τον στόχο της για το σύνολο του έτους. Συνολικά ο δείκτης STOXX Europe 600, που παρακολουθεί τον κλάδο των ευρωπαϊκών τραπεζών, υποχώρησε χθες κατά 1,4%.

Αντίστοιχα και η μετοχή της VW, που αρχικά έκανε ελεύθερη πτώση 5% όταν διέρρευσε ότι το σκάνδαλο επεκτείνεται και στα πολυτελή εμπορικά σήματα του ομίλου. Αργότερα περιόρισε τις απώλειες στο 1,51%, με τον δείκτη DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να κλείνει χωρίς μεταβολή.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")