Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με θετικό πνεύμα το ενδεχόμενο εισαγωγής LNG από τις ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη ημέρα των εργασιών του επιχειρηματικού/επενδυτικού φόρουμ «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείοDivaniCaravel,από την επενδυτική πρωτοβουλία Α-Energy Investments
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με θετικό πνεύμα το ενδεχόμενο εισαγωγής LNG από τις ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στην πρώτη ημέρα των εργασιών του επιχειρηματικού/επενδυτικού φόρουμ «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο ξενοδοχείο Divani Caravel,από την επενδυτική πρωτοβουλία Α-Energy Investments.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στο πλαίσιο της πολιτικής διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας ενέργειας και των οδών διέλευσης, «είμαστε θετικοί», αν και όπως επισήμανε, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι εξασφαλισμένο, καθώς ενδέχεται το αμερικανικό LNG να διοχετευθεί μέσω της Κροατίας.

Όπως τόνισε, το θέμα αυτό αποτελεί ένα στοίχημα και προϋποθέτει συνέργειες στην Ελλάδα, για τις οποίες δεν είμαστε συνηθισμένοι.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει τον ΤΑΡ, τον IGB, τον Νότιο Αγωγό, τον ρωσικό αγωγό (Turkish Stream) και τον East Med.

Τα επόμενα χρόνια, είπε, το LNG θα αποτελέσει ένα «στοιχείο ευελιξίας» και επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα διέλευσης, περιφερειακή πύλη, ίσως και εμπορικός κόμβος (hub) φυσικού αερίου. Οι αγωγοί, επισήμανε, έχουν και γεωπολιτική διάσταση, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν υιοθετεί άκριτα τα κριτήρια τρίτων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον TAP, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι κανένας Έλληνας δεν είναι ικανοποιημένος με τα αντισταθμιστικά οφέλη του έργου. Όπως ανέφερε, αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η συζήτηση μεταξύ του ΥΠΕΝ και της κοινοπραξίας για τους όρους της συμφωνίας.

Τέλος, σχετικά με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα επιλυθεί το θέμα της χρηματοδότησης και ότι θα εξασφαλισθούν οι όροι για να είναι ο αγωγός βιώσιμος οικονομικά, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Άμος Χόκσταϊν στην Αθήνα.

Το συνέδριο «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» οργανώνεται με τη συνεργασία της Eυρωπαϊκής Επιτροπής (Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και DG Εnergy), τη συμμετοχή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων υπουργείων, δημόσιων φορέων, του ιδιωτικού τομέα, της Αυτοδιοίκησης και της αγοράς (επιχειρηματικοί-βιομηχανικοί, ναυτιλιακοί φορείς κλπ). Επιστημονικός εταίρος του συνεδρίου είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Α rchipelago LNG.