Η Αμερικανική Κυβέρνηση Απέρριψε το Αίτημα της TransCanada να Σταματήσει η Διαδικασία Αξιολόγησης του Keystone XL

Η Αμερικανική Κυβέρνηση Απέρριψε το Αίτημα της TransCanada να Σταματήσει η Διαδικασία Αξιολόγησης του Keystone XL
energia.gr
Παρ, 6 Νοεμβρίου 2015 - 08:41
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της καναδικής εταιρείας TransCanada να σταματήσει τη διαδικασία αξιολόγησης του έργου για τον αγωγό πετρελαίου Keystone XL, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποφασίσει για το έργο πριν αποχωρήσει ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο εφόσον δεν κερδίσει στις Προεδρικές Εκλογές το Νοέμβριο του 2016

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της καναδικής εταιρείας TransCanada να σταματήσει τη διαδικασία αξιολόγησης του έργου για τον αγωγό πετρελαίου Keystone XL, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποφασίσει για το έργο πριν αποχωρήσει ο Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο εφόσον δεν κερδίσει στις Προεδρικές Εκλογές που θα γίνουν το Νοέμβριο του 2016.

Εφόσον το Δημοκρατικό Κόμμα χάσει στις εκλογές, τότε ο Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2017. Αυτό είναι, συνεπώς, το χρονοδιάγραμμα που θέτει η αμερικανική κυβέρνηση για τη διαδικασία αξιολόγησης του έργου.

Η καναδική εταιρεία υπέβαλε το σχετικό αίτημα, καθώς η Επιτροπή Δημοσίων Υπηρεσιών της Νεμπράσκα εξετάζει την προτεινόμενη όδευση του αγωγού κατά μήκος της Πολιτείας που προβλέπει η αίτηση που κατέθεσε η εταιρεία στις 5 Οκτωβρίου. Η απόφαση θα ληφθεί εντός 7 έως 12 μηνών.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι πίσω από το -απορριφθέν τελικώς- αίτημα της TransCanada είναι οι ανησυχίες ότι η πιο «φιλοπεριβαλλοντική» κυβέρνηση Ομπάμα, σε σύγκριση με τους Ρεπουμπλικανούς, θα απορρίψει το αίτημα.

Εφόσον, όμως, στις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές νικήσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τότε εκτιμάται ότι το έργο θα προχωρήσει απρόσκοπτα, καθώς η πλειονότητα του κόμματος στηρίζει το συγκεκριμένο project, σε αντίθεση με το Δημοκρατικό Κόμμα όπου υπάρχουν πολλοί επικριτές και θεωρείται πιο «ευαίσθητο» στις πιέσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων.