Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες του Αραβικού Κόλπου να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές προσαρμογές για να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου, για τις οποίες προβλέπει ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα «για χρόνια»
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις χώρες του Αραβικού Κόλπου να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές προσαρμογές για να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου, για τις οποίες προβλέπει ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα «για χρόνια».

Μετά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή, στη Ντόχα, με υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν), η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζοντας ότι το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης των έξι αυτών χωρών στο 2,7% το 2016, έναντι 3,2% το 2015, η Κρ.Λαγκάρντ είπε ότι τα εισοδήματα τους θα μειωθούν κατά 275 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 σε σχέση με το 2014, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

«Θεωρούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στο σημερινό τους επίπεδο για χρόνια και, κατά συνέπεια, οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου να πρέπει να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές προσαρμογές», πρόσθεσε.

«Κατά τη γνώμη μας, όλες οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας θα πρέπει να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν αυτές τις προσαρμογές», σημείωσε.

Οι προσαρμογές στις οποίες αναφέρεται η Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να περιλάβουν «αυστηρό έλεγχο» των δαπανών, κυρίως του δημοσίου τομέα,και των μισθών, καθώς και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, αν και, όπως είπε, «το εύρος και ο χαρακτήρας του επείγοντος» διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

«Καλά σχεδιασμένες στρατηγικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης πρέπει να εφαρμοθούν το συντομότερο δυνατόν και να εξηγηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε η κοινή γνώμη να κατανοήσει με ποιον τρόπο θα εφαρμοσθούν», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.