Η Air Liquide εγκαινίασε πρόσφατα στη Γαλλία την Cryocap™, τη μοναδική βιομηχανική εγκατάσταση που επιτρέπει, με τη βοήθεια της κρυογονικής διαδικασίας, τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής υδρογόνου

Η Air Liquide εγκαινίασε πρόσφατα στη Γαλλία την Cryocap™, τη μοναδική βιομηχανική εγκατάσταση που επιτρέπει, με τη βοήθεια της κρυογονικής διαδικασίας, τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα ( CO2) που εκπέμπεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής υδρογόνου. Δίπλα στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής υδρογόνου της Air Liquide στη Γαλλία, στο Port- Jé rô me, Notre- Dame- de- Gravenchon (Νορμανδία), η Cryocap™ αντιπροσωπεύει μια επένδυση ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε από τον Όμιλο το 2012, με τη συμπλήρωση πρόσθετης κρατικής οικονομικής υποστήριξης [1] ύψους σχεδόν 9 εκατομμύριων ευρώ.

Η τεχνολογία Cryocap™, που ανέπτυξαν από κοινού οι ομάδες R& D και Engineering & Κατασκευές της Air Liquide, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Port- Jé rô me, στις εγκαταστάσεις της μονάδας Αναμόρφωσης Μεθανίου με ατμό ( Steam Methane Reformer [2]) της Air Liquide, όπου παράγεται υδρογόνο για να καλύψει τις ανάγκες του γειτονικού διυλιστηρίου, Esso Raffinage SAF (Όμιλος ExxonMobil). Το υδρογόνο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση του θείου από τα καύσιμα κίνησης που παράγονται από το διυλιστήριο, στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τα περιβαλλοντικά πρότυπα που αφορούν τις μεταφορές.

Αποτελώντας την πρώτη τεχνολογία συλλογής CO2 που χρησιμοποιεί την κρυογονική διαδικασία [3], η Cryocap™ επιτρέπει τη δέσμευση των εκπομπών CO2 που προκύπτουν από την παραγωγή υδρογόνου με την αναμόρφωση του φυσικού αερίου, βελτιώνοντας παράλληλα την απόδοση, με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή υδρογόνου. Μετά τον καθαρισμό του, το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να καλύψει μία σειρά αναγκών για εφοδιασμό διοξειδίου του άνθρακα σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές (προσθήκη CO2 σε αναψυκτικά, διατήρηση και κατάψυξη τροφίμων κλπ.). Η μονάδα Cryocap™ έχει ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 100.000 τόνων CO2 στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

Η καινοτομία αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσέγγισης του προγράμματος Blue Hydrogen* της Air Liquide, που έχει στόχο τη σταδιακή απομάκρυνση των ανθρακούχων εκπομπών από την παραγωγή υδρογόνου για εφαρμογές ενέργειας, ανοίγοντας το δρόμο για μία 100% καθαρή βιώσιμη κίνηση.

Ο Franç ois Darchis, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Air Liquide και υπεύθυνος για θέματα Καινοτομίας, σχολίασε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που ξεκινάμε για πρώτη φορά στη Γαλλία την Cryocap ™, μία τεχνολογία που αποδεικνύει την ικανότητα του Ομίλου για καινοτομία στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτή η τεχνολογία συμβάλλει στην υδρογονοκίνηση χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα υδρογόνου που διατίθενται στην αγορά».

* Πρόγραμμα Blue Hydrogen

Με το Blue Hydrogen, η Air Liquide κινείται προς τη σταδιακή απομάκρυνση των ανθρακούχων εκπομπών από την παραγωγή υδρογόνου για εφαρμογές ενέργειας. Σε πρακτικό επίπεδο, η Air Liquide έχει δεσμευτεί μέχρι το 2020 να παράγει τουλάχιστον το 50% του απαραίτητου για αυτές τις εφαρμογές υδρογόνου μέσα από διαδικασίες χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συνδυάζοντας:

• αναμορφωτικές διαδικασίες με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτρόλυσης νερού και βιοαερίου,

• τεχνολογίες συλλογής διοξειδίου και διοχέτευσης του στο υπέδαφος κατά τη διαδικασία παραγωγής του υδρογόνου με βάση το φυσικό αέριο.

Υδρογόνο, μία καθαρή πηγή ενέργειας

Χρησιμοποιούμενο στην τεχνολογία Κυψελών Καυσίμου, το υδρογόνο συνδυάζεται με το οξυγόνο του αέρα, για την παραγωγή ενέργειας, παράγοντας νερό ως υπο-προϊόν. Το υδρογόνο μπορεί να παραχθεί από μία σειρά εναλλακτικών πηγών ενέργειας, και συγκεκριμένα από φυσικό αέριο, αλλά και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το υδρογόνο επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παροχή καθαρής ενέργειας με τρόπο ασφαλή και αποδοτικό.

Air Liquide France Industrie

Η Air Liquide France Industrie, θυγατρική του Ομίλου Air Liquide, συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες παραγωγής και εμπορικής διάθεσης αερίων στη Γαλλία, παράλληλα με τρεις συμπληρωματικούς επιχειρηματικούς κλάδους: Μεγάλες Βιομηχανίες, Βιομηχανικές Πωλήσεις-Εμπόριο και Ηλεκτρονική. Απασχολεί περίπου 2.400 εργαζόμενους σε 80 περιοχές στη Γαλλία και βοηθά περισσότερους από 300.000 πελάτες να βελτιώσουν την απόδοσή τους με μακροπρόθεσμα: από τεχνίτες έως βιομηχανίες πετροχημικών, και από εργαστήρια αναλύσεων μέχρι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής, χάλυβα και τροφίμων.

Ο Κλάδος Engineering και Κατασκευές (Global E&C Solutions)

Σχεδιάζει και κατασκευάζει τις παραγωγικές μονάδες για τον Όμιλο και για τους πελάτες του, κυρίως τις μονάδες διαχωρισμού αέρα ( ASU - air separation units) και τις μονάδες παραγωγής υδρογόνου . Από το σχεδιασμό έως την κατασκευή, χάρη στις αποκλειστικές και πρωτοποριακές τεχνολογίες, ενισχύεται η διαμόρφωση του ενεργειακού τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος.



[1] Κρατική υποστήριξη από την περιφέρεις της Άνω Νορμανδίας, των μελών των κοινοτήτων Caux Vallé e de Seine, και του ADEME (Γαλλικού οργανισμού για το περιβάλλον κι τη Διαχείριση Ενέργειας) στο πλαίσιο του προγράμματος για μελλοντικές επενδύσεις για « Programme d Investissement d Avenir ».

[2] Μία διαδικασία που σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για την μεγάλης κλίμακας παραγωγή υδρογόνου, η μετατροπή του φυσικού αερίου

Σε ατμό απελευθερώνει CO2

[3] Μία διαδικασία χωρίς καθόλου χημικά συστατικά που χρησιμοποιεί χαμηλές θερμοκρασίες για τη συμπίεση, την υγροποίηση και το διαχωρισμό του φυσικού αερίου, στον πυρήνα της διαδικασίας SMR process. Η Cryocap™ δεσμεύει το παραγόμενο CO2 και αξιοποιεί το υπολειπόμενο υδρογόνο.