Τα άμεσα οφέλη που συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, επισήμανε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015» ο Διευθυντής Ερευνών & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Ιωάννης Γρηγορίου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για τα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα μας
Τα άμεσα οφέλη που συνεπάγεται για την κοινωνία και την οικονομία η ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, επισήμανε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2015» ο Διευθυντής Ερευνών & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Ιωάννης Γρηγορίου. 

Ο κ. Γρηγορίου ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές στην 6η συνεδρία του Συνεδρίου, την Πέμπτη, που είχε ως αντικείμενο την κατάσταση στη διεθνή αγορά πετρελαίου και τις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε, αν υποθέσουμε ότι στο Ιόνιο υπάρχει κοίτασμα με 100 εκατ. απολήψιμα βαρέλια πετρελαίου, «κάτι που περιμένουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, η δαπάνη για την έρευνα θα κοστίσει περί τα 100 - 200 εκατ. ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ οι πλατφόρμες άντλησης και 1,5 δισ. ευρώ για την εξόρυξη του πετρελαίου σε περίοδο 25 ετών.

Με μία -υποθετική- τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι, σε βάθος χρόνου τα έσοδα για το Δημόσιο θα ανέλθουν στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ και για τις εταιρείες που αξιοποιούν το συγκεκριμένο κοίτασμα σε 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Από ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών, είπε, τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου θα ανέλθουν στα 400 εκατ. ευρώ ή το 0,2% του ΑΕΠ. 

«Δεν είμαστε μακριά από το βρούμε κάτι τέτοιο», ανέφερε, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «υπάρχουν προοπτικές για να βρούμε πέντε τέτοια κοιτάσματα» (σ.σ. από 100 εκατ. βαρέλια).  

Πατραϊκός Κόλπος: Υποσχόμενη και περίπλοκη περιοχή 

Αναφερόμενος ειδικότερα στον Πατραϊκό Κόλπο, ο κ. Γρηγορίου σημείωσε ότι πρόκειται για για υποσχόμενη, περίπλοκη, περιοχή, με δύσκολους γεωλογικούς στόχους.

Όπως επισήμανε, μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια θα ξέρουμε αν υπάρχει πετρέλαιο στον Πατραϊκό, όπως αναμένεται.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη τα ΕΛΠΕ μαζί με τους εταίρους τους ενέκριναν τον contractor για την περιοχή, που είναι η εταιρεία Dolphin με πλοίο που ξεκίνησε φέτος να λειτουργεί. Τέλος, σημείωσε ότι έχουν ήδη εκπονηθεί και εγκριθεί οι σχετικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο κ. Γρηγορίου έκανε και μία σύντομη αναφορά στο Θρακικό Πέλαγος (στην κοινοπραξία για το οποίο συμμετέχουν με 25% τα ΕΛΠΕ), λέγοντας ότι είναι μία εξαιρετικά πετρελαιοπιθανή περιοχή.

Σχετικά με τα χερσαία «οικόπεδα» στη Δυτική Ελλάδα (Άρτα - Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος), ο κ. Γρηγορίου είπε, αναφερόμενος στη στάση της ENEL, ότι σε συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας αποφασίσθηκε να περιορισθούν οι δραστηριότητες στο upstream.

Συνεχίζουμε μαζί με άλλες διεθνώς αναγνωρισμένες κοινοπραξίας, έχουμε υποβάλει τις βελτιωμένες προσφορές και αναμένουμε τις απαντήσεις, προσέθεσε.

Τέλος, εμφανίσθηκε επιφυλακτικός για την Κρήτη, λέγοντας ότι τα υφιστάμενα δεδομένα δεν αρκούν και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, ενώ η εταιρεία μελετά τα δεδομένα της PGS.

Έχουμε υποβάλει προσφορές και αναμένουμε την αποσφράγιση τους, κατέληξε.