Μπιρόλ (ΙΕΑ): Η Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου Επιβραδύνει την Στροφή Προς τις ΑΠΕ

Μπιρόλ (ΙΕΑ): Η Πτώση των Τιμών του Πετρελαίου Επιβραδύνει την Στροφή Προς τις ΑΠΕ
energia.gr
Δευ, 16 Νοεμβρίου 2015 - 10:21
Εφόσον συνεχισθεί η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η στροφή προς τις ανανεώσιμες και άλλες μορφές καθαρής ενέργειας θα επιβραδυνθεί, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ. Τι είπε για την παραγωγή αργού στις ΗΠΑ, τις επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα και τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι
Εφόσον συνεχισθεί η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, η στροφή προς τις ανανεώσιμες και άλλες μορφές καθαρής ενέργειας θα επιβραδυνθεί, δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ. 

Ο κ. Μπιρόλ έκανε αυτές τις δηλώσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-20, που γίνεται στην πόλη Αττάλεια της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις των υπουργών Ενέργειας. 

Ο κ. Μπιρόλ σημείωσε ότι η διολίσθηση του αργού ευνοεί τις χώρες που εισάγουν ενέργεια, ωστόσο προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν πιο αρνητικές συνέπειες στις χώρες παραγωγούς. 

Η Μέση Ανατολή θα συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια να είναι σημαντική για την αγορά, τόνισε και προσέθεσε ότι αν η πτώση των τιμών «επιμείνει», τότε θα μειωθεί η παραγωγή σε Β.Αμερική, Ρωσία, Βραζιλία και Αφρική, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το μερίδιο των χωρών της Μ.Ανατολής στις εξαγωγές πετρελαίου έως το 75%. 

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα, ανέφερε ότι ξεπερνούν παγκοσμίως τα 500 δισ. δολάρια και επισήμανε την ανάγκη να περιορισθούν.

Τέλος, σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, τόνισε ότι αναμένεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον ενεργειακό τομέα.

Η ενέργεια, τόνισε, είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε, αφού περίπου τα 2/3 των αερίων του θερμοκηπίου σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Σύνοδος της G-20 θα στείλει σημαντικά μηνύματα προς τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας για τις απαντήσεις στα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.