Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 έχει υποχωρήσει η μέση τιμή πώλησης του αργού από τις χώρες του ΟΠΕΚ, καταδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η στρατηγική που ακολουθεί το καρτέλ για την υπεράσπιση του μεριδίου αγοράς

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 έχει υποχωρήσει η μέση τιμή πώλησης του αργού από τις χώρες του ΟΠΕΚ, καταδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η στρατηγική που ακολουθεί το καρτέλ για την υπεράσπιση του μεριδίου αγοράς.

Ειδικότερα, η μέση τιμή του «καλαθιού» που αποτελείται από διάφορες ποικιλίες αργού υποχώρησε, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, στα 39,21 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι η τιμή αυτού του «καλαθιού» είναι συνήθως χαμηλότερη από τα επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού (WTI) και του Μπρεντ.

Από το καλοκαίρι του 2014 οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, καθώς ο ΟΠΕΚ διατηρεί αμετάβλητη, αν δεν αυξάνει πρακτικά, την παραγωγή του, προκειμένου να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στους παραγωγούς εκείνους, κυρίως στις ΗΠΑ, που θεωρεί ότι ευθύνονται για την υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά.

Η μείωση της παραγωγής, στις χώρες με υψηλό κόστος, έχει τώρα πλέον επιβραδυνθεί, παραμένοντας, ταυτόχρονα, υψηλότερα από τα επίπεδα της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Με τα έσοδα των χωρών του ΟΠΕΚ να μειώνονται, αν οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν, ίσως ο οργανισμός (σ.σ. ουσιαστικά η Σαουδική Αραβία) επανεξετάσει την στρατηγική που ακολουθεί το τελευταίο έτος, όπως έχει επισημάνει και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα του ΟΠΕΚ θα υποχωρήσουν φέτος στα 550 δισ. δολάρια, έναντι 1 τρισ. δολαρίων, σε ετήσια βάση, την τελευταία πενταετία. 

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση των υπουργών του ΟΠΕΚ είναι στις 4 Δεκεμβρίου, στη Βιέννη.