Δεν Ανησυχεί η Μόσχα Από Ενδεχόμενη Συμφωνία για Παροχή Πετρελαίου Από τη Σαουδική Αραβία στην Πολωνία

Δεν Ανησυχεί η Μόσχα Από Ενδεχόμενη Συμφωνία για Παροχή Πετρελαίου Από τη Σαουδική Αραβία στην Πολωνία
energia.gr
Τετ, 18 Νοεμβρίου 2015 - 16:02
Δεν υπάρχει μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη παρά το ενδιαφέρον των τελευταίων για το αργό από τη Μέση Ανατολή. Αυτό δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Anatoly Yanovsky. Η δήλωση έρχεται στον απόηχο της είδησης για ενδεχόμενη μακροχρόνια συμφωνία για παραδόσεις ποσοτήτων πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία στην Πολωνία

Δεν υπάρχει μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη παρά το ενδιαφέρον των τελευταίων για το αργό από τη Μέση Ανατολή. Αυτό δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Anatoly Yanovsky. Η δήλωση έρχεται στον απόηχο της είδησης για ενδεχόμενη μακροχρόνια συμφωνία για παραδόσεις ποσοτήτων πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία στην Πολωνία.

Όπως τόνισε, και το Υπουργείο και οι ρωσικές πετρελαϊκές ανταλλάσσουν απόψεις και παρατηρούν την κατάσταση της αγοράς γι’ αυτό το θέμα που, όπως είπε «χρειάζεται ειδική μέριμνα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει το μερίδιο της αγοράς, από τη μια, και οι απόλυτες ποσότητες από την άλλη – και, όπως επισήμανε, «οι απόλυτες ποσότητες δεν μειώνονται».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η Πολωνία πιθανόν να υπογράψει για πρώτη φορά συμβόλαιο προμήθειας πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή. Η πολωνική εταιρεία παρέλαβε στις αρχές Νοεμβρίου 100.000 σαουδαραβικού πετρελαίου, κίνηση που ίσως σημάνει το πρώτο βήμα προς ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή Υπουργό Ενέργειας, υπάρχουν πολύ τρόποι για να ανταγωνιστείς το μεσανατολικό αέριο στην Ευρώπη. «Για παράδειγμα, η διαφοροποίηση, περιλαμβανομένης αυτής που σχετίζεται με το εύρος των προϊόντων. Αυτός είναι ο λόγος που ελήφθησαν αποφάσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη της διύλισης πετρελαίου και του πετροχημικού κλάδου. Αυτές οι αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και αρκετά χρόνια», όπως επισήμανε.