Αλλάζει τα Δεδομένα στις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Ενέργειας σε Ολόκληρο τον Κόσμο η Εξαγορά της Trayport Από την ICE

Αλλάζει τα Δεδομένα στις Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Ενέργειας σε Ολόκληρο τον Κόσμο η Εξαγορά της Trayport Από την ICE
energia.gr
Παρ, 20 Νοεμβρίου 2015 - 15:07
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας συναλλαγών πετρελαίου και λοιπών ενεργειακών εμπορευμάτων ICE ενίσχυσε τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά του κλάδου, εξαγοράζοντας την ηλεκτρονικής ενεργειακή πλατφόρμα Trayport, δίνοντας στην BGC Partners περί τα 650 εκατ. δολ. σε μετοχές. Η συμφωνία αποτελεί μεγάλη νίκη της ICE απέναντι στον μεγάλο ανταγωνιστή της, την CME Group, καθώς η Trayport αποτελούσε «μήλον της έριδος» ανάμεσα στους δύο ομίλους

 

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας συναλλαγών πετρελαίου και λοιπών ενεργειακών εμπορευμάτων ICE ενίσχυσε τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά του κλάδου, εξαγοράζοντας την ηλεκτρονικής ενεργειακή πλατφόρμα Trayport, δίνοντας στην BGC Partners περί τα 650 εκατ. δολ. σε μετοχές. Η συμφωνία αποτελεί μεγάλη νίκη της ICE απέναντι στον μεγάλο ανταγωνιστή της, την CME Group, καθώς η Trayport αποτελούσε «μήλον της έριδος» ανάμεσα στους δύο ομίλους.

Η ICE ( Intercontinental Exchange), η οποία διενεργεί συναλλαγές εμπορευμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, παίρνει την Trayport μόλις επτά μήνες μετά την εξαγορά της μητρικής της, GFI Group, από την BGC, που ειδικεύεται στη μεσολάβηση οικονομικών συμφωνιών, έναντι 750 εκατ. δολ.

Μια σειρά από αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των συναλλαγών, χαμηλά επιτόκια και τεχνολογικές καινοτομίες αναμορφώνουν την παγκόσμια αγορά του κλάδου των προϊόντων, με συνέπεια τις τελευταίες εβδομάδες να παρατηρείται ένα «κύμα» εξαγορών και συνεργασιών ανάμεσα σε brokers, διακινητές, πλατφόρμες συναλλαγών κι άλλες συναφείς εταιρείες.

Έτσι, η ICE εξαγόρασε, μόλις τον περασμένο μήνα, την IDC, εταιρεία παροχής δεδομένων για εταιρικά έσοδα, έναντι 5 δις δολ., ενώ την περασμένη εβδομάδα οι ανταγωνίστριες της BGC, Tullett Prebon και ICAP, συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον κλάδο της μεσολάβησης στις οικονομικές συναλλαγές.

Η απόκτηση της Trayport από την ICE ισοδυναμεί με ήττα της CME, που εδρεύει στο Σικάγο, και η οποία είχε πρώτη, πριν 16 μήνες επιχειρήσει να εξαγοράσει την GFI Group. Η προσπάθεια οδήγησε σε πόλεμο ανταγωνιστικών προσφορών με την BGC, που, όπως αναφέρθηκε, εξαγόρασε, τελικά την Trayport. Ωστόσο, η CME δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη των μετόχων της για να ολοκληρώσει την εξαγορά.

Η συμφωνία θα δώσει δεσπόζουσα θέση στην ICE στην αγορά της ηλεκτρονικής διακίνησης ενεργειακών εμπορευμάτων. Κι αυτό γιατί η πλατφόρμα της Trayport, που εδρεύει στο Λονδίνο και διακινεί – ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικώς – πετρέλαιο, άνθρακα, ηλεκτρισμός και δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη, καλύπτει μία ανερχόμενη αγορά που αυξάνεται κατά 20% το χρόνο από το 2007, σημειώνοντας, τον Σεπτέμβριο, έσοδα 80 εκατ. δολ., με 44% περιθώριο κέρδους.

Η συμφωνία της Trayport από την ICE αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016 και, σε περίπτωση καθυστέρησης, η αμερικανική εταιρεία θα επιβαρυνθεί με πρόστιμο παράτασης, που θα αυξήσει το αντίτιμο εξαγοράς από τα 650 στα 675 εκατ. δολ.