Περιβάλλον

«Αναδάσωση» των Bυθών με Πολύτιμες Ποσειδωνίες

«Αναδάσωση» των Bυθών με Πολύτιμες Ποσειδωνίες

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις αναδασώσεις στις πλαγιές των βουνών και τους κηπουρούς σε κήπους ή σε άλση. Ηρθε η ώρα να υποδεχθούμε τις «αναδασώσεις» στα θαλάσσια λιβάδια και τους δύτες-κηπουρούς της υποβρύχιας ποσειδωνίας! Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έχουν προχωρήσει σε πειραματική επαναφύτευση θαλάσσιων λιβαδιών ποσειδωνίας, σε συνεργασία με εξειδικευμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Σκληρή Στάση της Ε.Ε. με Περιβαλλοντικούς Φόρους

Σκληρή Στάση της Ε.Ε. με Περιβαλλοντικούς Φόρους

Η μεγάλη φορολογική ιδέα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενδέχεται να φαντάζει ανεφάρμοστη. Η κ. Φον ντερ Λάιεν θέλει να επιβάλει σε προϊόντα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον ίδιο φόρο για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με αυτόν που επιβάλλεται στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Η πρότασή της είναι πιθανό να γίνει δεκτή από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους της Ενωσης, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, ως βόμβα μεθανίου

Πρόγραμμα Urbisphere για την Κλιματική Αλλαγή και τις Μέγα-Πόλεις

Πρόγραμμα Urbisphere για την Κλιματική Αλλαγή και τις Μέγα-Πόλεις

Ο δρ Νεκτάριος Χρυσουλάκης, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), επελέγη ως συντονιστής του ερευνητικού έργου «Urbisphere, σύζευξη δυναμικών πόλεων και κλίματος», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ERC) για τα επόμενα έξι χρόνια, με ποσό που υπερβαίνει τα 12 εκατ. ευρώ. Στόχος του φιλόδοξου αυτού πρότζεκτ, στο οποίο συμμετέχουν τέσσερεις ερευνητικές ομάδες από Ελλάδα, Γερμανία και Βρετανία, είναι να διερευνήσει τους τρόπους μέσω των οποίων αλληλεπιδρούν η μεγέθυνση των πόλεων και η κλιματική αλλαγή

Νέα Ζηλανδία: Μηδενικές Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα ως το 2050

Νέα Ζηλανδία: Μηδενικές Εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα ως το 2050

Η Νέα Ζηλανδία τάχθηκε σήμερα με το σωστό στρατόπεδο στην μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν, μετά την υιοθέτηση νόμου από το κοινοβούλιο που προβλέπει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050.

Κυνηγοί Πλαστικών στο Αιγαίο  σε Αποστολή Συνεργασίας

Κυνηγοί Πλαστικών στο Αιγαίο σε Αποστολή Συνεργασίας

"Θα γίνουμε κυνηγοί πλαστικών στο Αιγαίο, προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτή τη μεθοδολογία τα τελευταία χρόνια, είμαστε πλέον σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο", τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ,  "Πρακτορείο 104,9 FM", o επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δρ Κωνσταντίνος Τοπουζέλης, που ηγείται και της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Θαλάσσιας Τηλεπισκόπησης του εν λόγω Πανεπιστημίου.

Η Κλιματική Αλλαγή Οξύνει Φαινόμενα Καταστροφών Όπως στην Καλιφόρνια

Η Κλιματική Αλλαγή Οξύνει Φαινόμενα Καταστροφών Όπως στην Καλιφόρνια

Για την Καλιφόρνια, τα χρώματα του φθινοπώρου είναι πύρινα. Και μπορεί οι πυρκαγιές να αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο στη συγκεκριμένη πολιτεία, όμως η κλιματική αλλαγή συντελεί σε μεγαλύτερης έκτασης και πιο καταστροφικό μένος της φωτιάς. Οι επιστήμονες κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με την ανθρωπότητα να οδεύει ολοταχώς στην εποχή του Πυρόκαινου - δηλαδή της Εποχής των Πυρκαγιών.

Τρία Σενάρια για το Κλίμα

Τρία Σενάρια για το Κλίμα

Η κλιματική αλλαγή όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά και επέρχεται σφοδρότερη και ταχύτερα από όσο αρχικά προβλεπόταν. Με συνεχείς ανακοινώσεις οι εγκυρότεροι διεθνής επιστημονικοί οργανισμοί, αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους, στη βάση τόσο των πιο πρόσφατων μετρήσεων που πραγματοποιούν,

Οικολογική Καταστροφή Λόγω Μοβ Αχινών

Οικολογική Καταστροφή Λόγω Μοβ Αχινών

Δεκάδες εκατομμύρια μοβ αχινοί έχουν, με την ακόρεστη όρεξή τους, καταστρέψει τα δάση φαιοφυκών στην Καλιφόρνια και πλέον εξαπλώνονται προς το Ορεγκον, διαταράσσοντας τα ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα και απειλώντας με θάνατο από ασιτία άλλα θαλάσσια είδη

Μια .. Δεκάδα Πολυεθνικές Γεμίζει τον Πλανήτη Απορρίμματα

Μια .. Δεκάδα Πολυεθνικές Γεμίζει τον Πλανήτη Απορρίμματα

Κάθε ημέρα δεκάδες χιλιάδες πλαστικά απορρίμματα που ρυπαίνουν τον πλανήτη δημιουργούνται από μία «χούφτα» πολυεθνικές όπως η Coca-Cola, η Nestle ή ακόμη η Pepsico, επισημαίνει η Break Free from Plastics, ένας παγκόσμιος συνασπισμός μη κυβερνητικών οργανώσεων, σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Νέες Δεσμεύσεις Από ΕΕ για Kαθαρούς και Ασφαλείς Ωκεανούς

Νέες Δεσμεύσεις Από ΕΕ για Kαθαρούς και Ασφαλείς Ωκεανούς

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της διάσκεψης «Our Ocean», που θα πραγματοποιηθεί στο Όσλο της Νορβηγίας στις 23 και 24 Οκτωβρίου, θα ανακοινώσει 22 νέες δεσμεύσεις για την καλύτερη διακυβέρνηση των ωκεανών

Η Άνοδος της Θερμοκρασίας στην Ανταρκτική Συρρίκνωσε την Τρύπα του Όζοντος

Η Άνοδος της Θερμοκρασίας στην Ανταρκτική Συρρίκνωσε την Τρύπα του Όζοντος

Η τρύπα του όζοντος είχε το 2019 τη μικρότερη έκτασή της από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν την παρακολούθησή της το 1982. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στις αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες στη στρατόσφαιρα πάνω από την Ανταρκτική, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ και την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Περισσότερα  Φωτοβολταϊκά για Στροφή στην Καθαρή Ενέργεια

Περισσότερα Φωτοβολταϊκά για Στροφή στην Καθαρή Ενέργεια

Η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% σε βάθος 5ετίας, με τις φωτοβολταϊκές μονάδες και τις εγκαταστάσεις σε σπίτια, επαγγελματικούς χώρους, εμπορικά κτήρια και εργοστάσια να αποτελούν τους κύριους λόγους για τη μεγάλη αυτή αύξηση.

Πιέσεις στη Ναυσιπλοΐα από τους νέους Περιβαλλοντικούς Κανονισμούς

Πιέσεις στη Ναυσιπλοΐα από τους νέους Περιβαλλοντικούς Κανονισμούς

Σημαντικές συνέπειες για τον κλάδο της ναυσιπλοΐας, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία αναμένεται να έχουν οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του θείου από τα πλοία.

Η Ανακύκλωση στους Στόχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η Ανακύκλωση στους Στόχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 Την ώρα που η κλιματική αλλαγή δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει φιλόδοξους βραχυπρόθεσμους στόχους σε σχέση με την ανακύκλωση. Φιλόδοξους στόχους έχουν θέσει και κάποιοι δήμοι και περιφέρειες στην ελληνική επικράτεια, που αν και ξεκίνησαν αργά, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα βήματα που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιπτώσεις είναι θεαματικά

Google:Hardware από Πράσινη Ενέργεια με Επενδύσεις 150 Εκατ. δολαρίων και Στόχο το 1.5 Δισ.

Google:Hardware από "Πράσινη" Ενέργεια με Επενδύσεις 150 Εκατ. δολαρίων και Στόχο το 1.5 Δισ.

Ο τεχνολογικός κολοσσός Google σχεδιάζει να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 150 εκατ. δολαρίων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  με επίκεντρο περιοχές-κλειδιά για την παραγωγή προϊόντων hardware της εταιρείας.