Όπως ανέφεραν αυτή την εβδομάδα η Financial Times, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ομίλων ανακοίνωσε αλλαγές κατά τον τελευταίο μήνα στα επιχειρηματικά τους σχέδια σε επενδύσεις για ΑΠΕ, ως αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων και των χαμηλότερων τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Ενδεικτικά, η Statkraft αναθεωρεί τους ετήσιους στόχους της για τη διείσδυση ΑΠΕ, όπως και η πορτογαλική EDP. Η δανέζικη Orsted, μεγαλύτερη εταιρεία στα υπεράκτια αιολικά παγκοσμίως, περιόρισε κατά 10 γιγαβάτ το στόχο εγκαταστάσεων για το 2030 και εγκατέλειψε δύο έργα στις ΗΠΑ. Ομοίως, η ισπανική Iberdrola ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα ακολουθήσει μια πιο επιλεκτική προσέγγιση για τις ΑΠΕ. Στην Ιταλία, η Enel δήλωσε ότι μειώνει τις επενδύσεις στις ΑΠΕ στα αμέσως επόμενα χρόνια από τα 17 δισ. σε 12,1 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν, όμως, και παραδείγματα εταιρειών που διατηρούν ή και ενισχύουν τους πράσινους στόχους τους, όπως η γερμανική RWE που τον ανέβασε από τα 50 στα 65 γιγαβάτ ως το 2030.
Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΗ, καθώς με βάση τα όσα δήλωσε η διοίκηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου δεν φαίνεται προς το παρόν να πατάει «φρένο». Ο όμιλος διαθέτει ένα πράσινο χαρτοφυλάκιο της τάξης των 20 GW, το οποίο αποτελείται κυρίως από φωτοβολταϊκά. Εξ αυτών, το 56% (11,3 GW) αφορούν έργα αμιγώς της ΔΕΗ, και το 44% (8,9 GW) έργα που προωθεί μέσω κοινοπραξιών.
Ενδεικτικό είναι ότι στο α’ τρίμηνο του 2024 οι επενδύσεις της ΔΕΗ για ΑΠΕ έφτασαν τα 192 εκατ. ευρώ από 68 εκατ. ένα χρόνο νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα, η ισχύς τους έφτασε τα 4,7 γιγαβάτ με άλλα 2,8 γιγαβάτ υπό υλοποίηση ή κατασκευή. Κατ’ επέκταση, η ΔΕΗ έχει επί της ουσίας καταφέρει ήδη το 70% του στόχου που η ίδια έθεσε ως το 2026 και αρχίζει να κοιτάει ακόμη παραπέρα.
Εξυπακούεται ότι η πορεία που θα ακολουθήσει η ΔΕΗ μετά από εκείνο το σημείο θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από την τελική μορφή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θα καταθέσει μέσα στον Ιούνιο η κυβέρνηση στην Κομισιόν. Το ερώτημα είναι αν οι στόχοι όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ διατηρηθούν ως έχουν ή αν θα περιοριστούν, γεγονός που θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή και των διαφόρων εταιρικών πλάνων.
Τέλος, κεντρικός άξονας στη στρατηγική του ομίλου είναι η γεωγραφική επέκταση σε περισσότερες χώρες. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα, η ΔΕΗ έχει προχωρήσει ήδη σε μια μοντελοποίηση των αγορών ολόκληρης της περιοχής μας προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει τις βέλτιστες επενδυτικές αποφάσεις.
*Από newsit.gr