Το έργο εκτελέστηκε από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο και ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με την επιτυχή εγκατάσταση και προστασία των υποβρυχίων καλωδίων. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου ενισχύει την ενεργειακή αξιοπιστία και απόδοση για τα νησιά των Κυκλάδων και το ηπειρωτικό δίκτυο.
Το αντικείμενο του έργου περιελάμβανε την εγκατάσταση, την τοποθέτηση και την προστασία δύο υποθαλάσσιων καλωδίων HVAC 150 kV, με μεγαλύτερη διατομή καλωδίου που χρησιμοποιείται σε ρηχά νερά. Το έργο απαιτούσε τέσσερις διαφορετικές προσγειώσεις. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες περιελάμβαναν γεωφυσικές και γεωτεχνικές έρευνες, δραστηριότητες προετοιμασίας βυθού, τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων, προστασία υποθαλάσσιων καλωδίων, εγκατάσταση αρμών και εργασίες απόρριψης.
Με τη Hellenic Cables συνεργάστηκε και η εξειδικευμένη σε θέματα υπεράκτιων εγκαταστάσεων εταιρεία, Asso.subsea, υπό την επίβλεψη του ΑΔΜΗΕ. Από την πλευρά της, ανέλαβε την εγκατάσταση, την τοποθέτηση και την προστασία δύο υποθαλάσσιων καλωδίων μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής τάσης (HVAC).
Οι παρεχόμενες από την Asso.subsea υπηρεσίες περιελάμβαναν γεωφυσικές και γεωτεχνικές έρευνες, δραστηριότητες προετοιμασίας βυθού, τοποθέτηση υποθαλάσσιων καλωδίων, προστασία υποθαλάσσιων καλωδίων, εγκατάσταση αρμών και εργασίες απόρριψης. Στο έργο χρησιμοποιήθηλε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Asso, συμπεριλαμβανομένων των σκαφών Cable Laying Vessel Ariadne, Trenching Support Vessel Argo, Multipurpose Support Vessel Astrea, Multipurpose Support Vessel Alcyone, Anchor Handling and Supply Vessel Artemis, και Multipurpose Support Vessel Hydna. Όλα τα σκάφη είχαν καινοτόμο και υπερσύγχρονο εξοπλισμός και εργαλεία ταφής όπως το Assojet III Mk2 και το AssoTrencher IV Mk9.
Η νέα αυτή διασύνδεση ενισχύει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού και αντιμετωπίζει ζητήματα σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος των Κυκλάδων μέσω της διασύνδεσής του με το Ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ διευκολύνει τον σταδιακό παροπλισμό των απαρχαιωμένων και ρυπογόνων σταθμών που λειτουργούν σήμερα στη Μήλο και τη Σέριφο.
«Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε με τις υπηρεσίες μας στην ενεργειακή ενσωμάτωση των Κυκλάδων στο ηπειρωτικό σύστημα, υποστηρίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια, τη νησιωτική οικονομία και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στη χώρα», δήλωσε ο Διευθυντής Έργων Διασύνδεσης της Asso.subsea. κ. Γιάννης Κυζίδης.