Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση, με δικαιολογία την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, έχουν αναγάγει το θέμα της απολιγνιτοποίησης ως το κορυφαίο διακύβευμα στην χάραξη της ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Παράλληλα, προωθούν την μέγιστη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), οι οποίες μέχρι το 2028, μαζί με αυξημένες εισαγωγές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, πρόκειται να έχουν υποκαταστήσει πλήρως την ηλεκτροπαραγωγή από τον εγχώριο λιγνίτη. Πώς αξιολογείτε την απόφαση της πλήρους εγκατάλειψης του λιγνίτη και την ριζική αναδιάταξη του μίγματος της ηλεκτροπαραγωγής;

1. Α. Η εγκατάλειψη του λιγνίτη είναι τελείως πρόωρη και παράλογη, αφού υποσκάπτει την οικονομία, λόγω της αρνητικής επίπτωσης στην απασχόληση, και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και άρα θα πρέπει να συνεχίσει να καλύπτει μεγάλο τμήμα της ηλεκτροπαραγωγής τουλάχιστον μέχρι το 2038, έτος που η Γερμανία έχει δεσμευτεί να αποσύρει τις δικές της ανθρακικές μονάδες.

29,0%

2. Β. Η εγκατάλειψη του λιγνίτη το συντομότερο δυνατό, παρά τις αυξημένες εισαγωγές αερίου και ηλεκτρισμού, θα συμβάλλει στην δημιουργία "πράσινης οικονομίας" και οικονομικής ανάπτυξης και ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, την μείωση των ρύπων και την επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων, και ουδόλως πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία ή την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

17,6%

3. Γ. Η εγκατάλειψη του λιγνίτη θα πρέπει να συνοδευτεί με την παράλληλη ανάπτυξη των Ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και των ΑΠΕ, ώστε να κρατηθούν οι εισαγωγές στο ελάχιστο και να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή ενέργειας για λόγους οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας απασχόλησης (που θα μειωθεί λόγω της απολιγνιτοποίησης) και ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας.

33,7%

4. Δ. Η Ελλάδα, λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέξει ανάμεσα σε ρυπογόνες και μη πηγές ενέργειας και άρα θα πρέπει να αγνοήσει τους φιλόδοξους Ευρωπαϊκούς στόχους και να επιδιώξει την παραγωγή ενέργειας από κάθε εγχώρια μορφή, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών πηγών, με αποκλειστικό γνώμονα την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη.

19,8%

597 ψήφοι

Η ψηφοφορία αυτή δεν είναι επιστημονική. Αποτυπώνει τις γνώμες εκείνων μόνο των χρηστών που επιλέγουν να ψηφίσουν, και όχι των χρηστών εν γένει ή του κοινού ως συνόλου.

Τρέχουσα Δημοσκόπηση

Προηγούμενες Δημοσκοπήσεις